Gemeente Tilburg

15-7-2005
Begroting 2006: investeren in veiligheid, cultuur en onderwijs Ook impuls onderhoud wegen en fietspaden

Ruim 5,4 miljoen euro aan bezuinigingen en ruim 3,3 miljoen euro voor nieuw beleid, dat is de teneur in de begrotingsvoorstellen van het college voor 2006. De inhoudelijke richting die het college met de begroting 2006 inzet, is in overeenstemming met het beleid van de afgelopen jaren.

Het begint met investeren in veiligheid en intensief onderhoud van 'groen en grijs' (2 miljoen extra in 2006). Ook wordt er structureel zes ton voor het onderhoud van de Tilburgse fietspaden vrijgemaakt. Verder liggen er voorstellen om de ontwikkeling van de cityring en de 400 meter ijsbaan te financieren uit de RGI (Reserve Grootschalige Investering). En om woningen met een zeer hoge geluidsbelasting aan te pakken komt 1 miljoen beschikbaar.
In navolging van de onlangs vastgestelde cultuurnota wordt er de komende jaren fors in cultuur geïnvesteerd. In totaal trekt het college er 3 miljoen extra voor uit. In 2006 gaat er al 1 miljoen naar het Fonds Culturele Vernieuwing. Het college komt hiermee haar belofte na om ook in economische mindere tijden te investeren in cultuur. Het college onderstreept met extra aandacht voor promotie en acquisitie het belang van een actief economisch beleid.

Op het gebied van veiligheid verschuiven vooral de accenten. Zo wordt er geld gereserveerd voor het nadetentiehuis, resocialisatie van jeugdige veelplegers en heroïneverstrekking op medische indicatie. In het verlengde hiervan kan het jongerenwerk ook een flinke injectie ( 350.000,-) tegemoet zien. Structureel komen er 2 extra buurtsportwerkers en 5 jongerenwerkers bij.
Ook voor een aantal ID-banen, die door rijksbezuinigingen dreigen weg te vallen, is geld gevonden om hier reguliere banen van te maken.

Bezuinigingen blijven nodig
Het financiële beeld van de gemeente Tilburg voor de komende jaren is nog niet rooskleurig. Weliswaar is de begroting voor 2006 sluitend, maar de geplande en inmiddels in gang gezette investeringen in onderwijshuisvesting brengen hoge kosten met zich mee. Het college acht deze kwaliteitsimpuls in onderwijshuisvesting echter noodzakelijk voor de toekomst. Bij ongewijzigde economische omstandigheden zullen er over een paar jaar nog steeds bezuinigingen nodig zijn. Bovendien krijgt Tilburg minder geld uit het gemeentefonds door een nieuwe verdelingsystematiek. Gemeenten met een hoger aantal uitkeringsgerechtigden worden financieel ondersteund, ten koste van die gemeenten waar het aantal uitkeringsgerechtigden gedaald is, zoals in Tilburg. Het succesvolle beleid van Tilburg van de laatste jaren op dit terrein leidt nu tot een korting op de rijksuitkering. Bezuinigingen zoekt het college binnen de eigen organisatie (0,45 miljoen). Extra geld komt beschikbaar door beperking van reserves (3,5 miljoen), verhoging van de OZB (0,8 miljoen), hogere opbrengst van de hondenbelasting en andere afrondingssystematiek bij betaald parkeren (samen 0,35 miljoen).
Met het oog op het dalende gebruik van voorzieningen uit de WVG wordt een deel van het overschot ( 1,3 miljoen) op dit budget 'afgeraamd'. Naar verwachting zal er in 2006 nog een overschot van 1 miljoen op deze voorziening blijven bestaan. Hierdoor blijven nog voldoende middelen beschikbaar om de invoering van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning op een verantwoorde manier tot stand te brengen. Indien de vraag naar WVG-voorzieningen, tegen de verwachting in, toch stijgt, zullen er extra middelen worden ingezet.

Ruimte voor initiatieven burger
Het college is voorstander van het idee dat bewoners meer ruimte voor eigen initiatief moeten krijgen (denk bijv. aan 'Verrijk je wijk', het stimuleren van culturele broedplaatsen en bedrijfsverzamelgebouwen). Ook in deze begroting zijn daarvan voorbeelden te vinden, variërend van uitbreiding van het aantal bladkorven, instelling van een klantenraad Werk en Bijstand, extra geld voor sociale participatie en ondersteuning van stichting De Peppel.

Het college is van mening dat veel van de huidige ID-banen onmisbaar zijn voor het goed functioneren van organisaties en instellingen in de stad. Het gaat hier functies op het gebied van beheer en toezicht voor organisaties zoals de Twern (wijkcentra), Kinderstad, Centrum Buitenlandse Vrouwen en La Poubelle. Het is de bedoeling om het grootste deel van deze functies om te zetten in regulier werk. Anders gezegd komen de ID-ers dus in dienst bij de instellingen waarvoor zij werken. In totaal trekt het college 0,7 miljoen uit voor deze operatie.

Forse lagere woonlasten
De lokale lastendruk in Tilburg is een van de laagste van de grote steden in Nederland. Daar komt ook volgend jaar weinig verandering in. De woonlasten van de gemiddelde Tilburger dalen komend jaar met maar liefst 20%. Dat is mogelijk door afschaffing van de gebruikersheffing OZB ( 125,- minder) en daling van de rioolheffing (doorberekening vermindering rentelast). Daar staan een lichte stijging van de afvalstoffenheffing (verwerkingkosten) en een tariefstijging van de eigenarenheffing OZB tegenover.

In november zal de gemeenteraad de voorstellen behandelen en de definitieve begroting vaststellen.