FNV

Kopstukken FNV winkelen in Rotterdamse modezaken

De voorzitters van de FNV en FNV Bondgenoten hebben vrijdagochtend in Rotterdam samen gewinkeld in een aantal grote modezaken. Agnes Jongerius en Henk van der Kolk spraken vooral met medewerkers over de eenzijdige verlenging van de werkweek voor hun nieuwe collega's.

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor het grootwinkelbedrijf textiel (zaken als C&A en WE) zijn vastgelopen. De werkgevers wilden de werkweek voor de twaalfduizend werknemer onbetaald verlengen van 35 naar 38 uur. Dis is voor FNV Bondgenoten onacceptabel. Het zou neerkomen op een structurele verlaging van het uurloon.

Uit een enquête onder vakbondsleden bleek een maand geleden dat 85 procent de 35-urige werkweek wil behouden. "In de onderhandelingen hebben we al pijnlijk ervaren dat de werkgevers de meningen van de medewerkers niet willen horen", vertelde vakbondsbestuurder Karin Heynsdijk eerder. "Ze zijn Oost-Indisch doof en krijgen dictatoriale trekjes."

Het gevolg is niet alleen dat nieuw personeel tegen minder gunstige arbeidsvoorwaarden wordt aangenomen, maar dat de druk op het bestaande personeel ook toeneemt door concurrentie van de nieuwe, goedkopere collega's.

Nu het cao-overleg vastzit, voeren de werkgevers de voorgestelde wijzigingen vanaf 1 juli alvast door. Voor nieuwe medewerkers is ook meteen de zon- en feestdagentoeslag afgeschaft.

Hiermee worden nieuwe medewerkers een stuk goedkoper. FNV Bondgenoten vreest dat dit ten koste gaat van de huidige medewerkers. Zolang de werkgevers nieuwe mensen aannemen tegen slechtere arbeidsvoorwaarden weigert FNV Bondgenoten te onderhandelen over de nieuwe cao.

Met Jongerius en Van der Kolk gingen vrijdagochtend ook zes jongeren mee die wekelijks winkelmedewerkers bezoeken om ze te interesseren voor het werk van de vakbond. Zij praten met de medewerkers over onderwerpen als veiligheid, roosters en arbeidstijden en arbeidsomstandigheden.