Dienstenbond CNV

CAO VGT: de verhoudingen staan op scherp!
15-07-2005

In de vorige info van CNV Dienstenbond heeft u kunnen lezen dat het CAO-overleg tussen bonden en werkgevers afgebroken is. We hebben de uitkomsten van de enquête onder werknemers aan werkgevers meegedeeld, met de opmerking dat u duidelijk bent over het verlengen van de werkweek van 35 naar 38 uur, zonder dat te compenseren; niet acceptabel! Dat is een ordinaire bezuiniging over de ruggen van werknemers, het betekent namelijk dat het gemiddelde uurloon daarmee omlaag gaat!

Werkgevers hebben daarop aangeven dat de uitbreiding van het aantal uren voor hun prioriteit is en als bonden daarover geen afspraken willen maken, er geen reden is om over andere onderwerpen te onderhandelen. De kwalitatieve onderwerpen waar CNV Dienstenbond afspraken over wilde maken, zijn niet eens aan bod geweest.

Inmiddels heeft de VGT (de werkgeversvereniging) alle ondernemingsraden geïnformeerd dat zij aangesloten werkgevers adviseren om:

* 38 uur als normale arbeidsduur in te gaan voeren, en;
* voor het werken op zondagen tussen 10.00 uur en 18.00 uur geen toeslagen op het loon meer uit te betalen

De arrogantie van de werkgevers bereikt hier een toppunt. Als we het niet linksom kunnen krijgen, dan wel rechtsom, maar krijgen doen we het, zo lijkt de gedachtegang van werkgevers. Dat deze maatregelen alleen moeten gelden voor werknemers in dienst na 1 juli 2005 (nieuwe collegas dus), maakt daarin niet uit.

Afgezien of werkgevers zomaar éénzijdig dit via de OR kunnen regelen (dit is een wijziging in het aannamebeleid, waarover de OR advies moet geven (art. 27 Wet op de Ondernemingsraden), leidt dit niet tot constructieve oplossingen.

Echter, de consequenties van deze benadering van werkgevers zijn groot.

* Overleg tussen werkgevers en bonden wordt zo wel erg moeilijk.
* Bovendien heeft het in de toekomst nogal wat consequenties voor de "oude" werknemer. Als er straks uren verdeeld moeten worden op de werkvloer, zullen daar in toenemende mate de "nieuwe en goedkopere" collegas voor ingeschakeld worden. Dat kost u werk en daarmee ook inkomen!

* Tenslotte zal dit ook consequenties hebben voor de sfeer op de werkvloer. De verhouding tussen collegas wordt wel eigenaardig, voor gelijk werk wordt ongelijk beloond, andere keuzes voor de inzet van werknemers zullen gemaakt worden. De sfeer zal daar niet door verbeteren.

Kortom, er staat u en ons nogal wat te wachten de komende tijd. Uiteraard zullen wij doen wat in ons vermogen ligt om zo goed mogelijke afspraken te maken voor werknemers. Als dat niet collectief kan, dan doen we dat individueel, daar bent u lid voor! Veel leden weten ons nu met vragen te bereiken over deze situatie en die adviseren wij allemaal.

Echter, dat doen we voor onze leden, maar ook niet-leden profiteren van de afspraken die wij maken. In tijden als deze, waarin het voortbestaan van de CAO, dat zijn úw arbeidsvoorwaarden, op de tocht staan, is dat zorgelijk. Want, hoe meer leden wij hebben, hoe steviger wij staan in onderhandelingen en hoe sterker en beter uw arbeidsvoorwaarden kunnen worden.

Voor vragen en/of opmerkingen over deze info, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: 023 5670615 of e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl