Dienstenbond CNV

Overname Deli XL door branchegenoot Bidvest
15-07-2005

Deli XL staat al een tijdje te koop. Bekend is dat Deli XL voor AHOLD niet meer behoorde tot de kernactiviteiten, waardoor Deli medio 2004 in de etalage werd gezet. De koper van Deli is nu bekend. Het gaat om de onderneming Bidvest. CNV Dienstenbond heeft overleg gevoerd met de nieuwe eigenaar en is op basis daarvan hoopvol gestemd over de toekomst van Deli. Niet alleen wil Bidvest alle energie steken in de verdere ontwikkeling van Deli, maar ook is het mogelijk gebleken om in goed overleg afspraken te maken over de gevolgen voor de werknemers.

Over Bidvest
Bidvest is een onderneming die haar roots heeft in Zuid-Afrika. De a.s. zustervestiging van Deli XL Bidvest UK is gevestigd in Groot-Brittannië. Daar behoort het bedrijf 3663 (FOOD) tot het concern. In de afgelopen jaren is het Bidvest gelukt om van 3663 een goed renderende onderneming te maken. Volgens Bidvest heeft dit alles te maken met de focus van het bedrijf op de groothandelsactiviteiten. Bidvest wil met de overname van Deli nu de overstap maken naar het continent.

Over de gevolgen voor de werkgelegenheid
Afgesproken is dat de transactie geen negatieve gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid. Dit is op papier vastgelegd in een convenant dat is afgesproken tussen de vakbonden en Bidvest en Deli.

De bedoeling is dat het bedrijf zoals het nu bestaat vrijwel geheel op deze wijze in tact blijft. Natuurlijk wordt er wel kritisch gekeken naar onderdelen die het goed doen en onderdelen die het niet zo goed doen. Dit is alleen niet anders dan wanneer Deli onder de AHOLD-paraplu was blijven hangen; ook dan was er, indien nodig ingegrepen in de organisatie. Als zou blijken dat de nieuwe eigenaar toch een aantal wijzigingen wil doorvoeren, dan moet de werkgever daarover overleg voeren met de vakbond en de Ondernemingsraad.

Over de gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden
De werknemers van Deli XL hebben nu een aantal arbeidsvoorwaarden die te maken hebben met het feit dat Deli een AHOLD-onderdeel is/was. Wij hebben in de afgelopen week afspraken gemaakt over de voortzetting van de arbeidsvoorwaarden. U mag er immers niet de dupe van zijn dat het bedrijf waar u werkt, verkocht wordt.

Wij zijn er in geslaagd om veel zaken die veranderen, vast te leggen in een convenant. In de praktijk verandert er weinig; alleen voor een aantal specifieke AHOLD-voorwaarden moesten oplossingen worden verzonnen.

De CAO voor de Groothandel in Levensmiddelen blijft gewoon van toepassing, ook de aanvullende CAO voor Deli XL en de regelingen uit het handboek regelingen van Deli XL.

De belangrijkste wijzigingen hebben te maken met (pré)pensioen en arbeidsongeschiktheid. Het probleem hierbij is dat we niet alleen te maken hebben met het feit dat Deli straks niet langer onder AHOLD valt, maar ook met de gewijzigde wetgeving als gevolg van de kabinetsmaatregelen m.b.t. arbeidsongeschiktheid, Vut en prépensioen. Dit is een ingewikkelde zaak, maar het komt op het volgende neer:
* de WAO-suppletieregeling van AHOLD moet worden veranderd omdat de wetgeving rondom arbeidsongeschiktheid gaat veranderen. Tot 1 januari 2006 blijft alles bij het oude, dat geldt ook voor de mensen van Deli. In de tussentijd moeten we zoeken naar een goede vervanging.

* per 1 januari 2006 is het fiscaal onaantrekkelijk om Vut- en prépensioen nog langer in stand te houden. Overal in Nederland zijn we bezig om te zoeken naar goede alternatieven waardoor werknemers tóch de mogelijkheid houden om eerder (dan op hun 65e) met pensioen te gaan. Dat doen we bij AHOLD en dat moet dus straks ook (los van AHOLD) gebeuren bij Deli. Voor u hoeft dat geen gevolgen te hebben. Wij doen voor iedereen even hard ons best en natuurlijk zullen we goed in de gaten houden wat verder in het land, en dan speciaal bij AHOLD, afgesproken wordt.
* de pensioenregeling (ouderdomspensioen) zal worden ondergebracht bij de branchepensioenregeling (Groothandel in Levensmiddelen); die regeling is slechter dan de regeling van AHOLD. Het verschil tussen de beide regelingen wordt opgevangen in een aparte verzekering.

Vertrouwen
Wij hebben er vertrouwen in dat Deli goed af is met Bidvest als nieuwe eigenaar. We hebben niet alleen gemerkt dat de belangen van werknemers serieus worden genomen, maar ook dat het nadrukkelijk de bedoeling is van Bidvest om werk te maken van Deli. En als het er op aankomt, dan heeft u daar toch het meeste aan.

Informatie en vragen
Volgende week krijgt u een uitnodiging voor de bijeenkomst over het convenant. Deze zal plaatsvinden in de 2e helft van augustus in Ede. Wilt u dat wij ook bij u langs komen, meldt het ons dan. In verband met de vakanties vragen we u om dat per mail te doen: apeldoorn@cnvdibo.nl