Rijn & Venen

Utrecht 15-07-2005 - Nieuwsberichten district Rijn & Venen

Mannen aangehouden op verdenking van inbraak

ABCOUDE - De politie heeft op vrijdag 15 juli omstreeks 04.00 uur een 24-jarige inwoner van Amsterdam en een 28-jarige inwoner van Almere aangehouden. Zij worden er van verdacht kort daarvoor te hebben ingebroken in een bedrijf in Abcoude.

Politiemensen surveilleerden in Abcoude en zagen over de Hoogstraat een bestelauto rijden. De politie besloot de auto en de inzittenden te controleren, maar dat wilde kennelijk de bestuurder, naar later bleek dat de 28-jarige Almeerder te zijn, niet. Via de rijksweg A2 ging hij er met hoge snelheid richting Amsterdam vandoor achtervolgd door de politie waarbij snelheden van ongeveer 170 km/u. werden bereikt. In de bocht naar de S111 kon de bestuurder nauwelijks de bestelauto onder controle houden en dreigde de bocht uit te vliegen. De bestuurder besloot toen wel gehoor te geven aan het stopteken van de politie. Ter hoogte van de afslag naar het AMC stopte de bestuurder uiteindelijk. Na stilstand vluchtten er onmiddellijk drie mannen uit de bestelauto. Twee van hen konden ter plaatse worden aangehouden, een derde wist te ontkomen. Na onderzoek werden er in de auto goederen aangetroffen die mogelijk van diefstal afkomstig waren. Tegen de 28-jarige bestuurder wordt afzonderlijk proces-verbaal opgemaakt wegens overschrijding van de toegestane snelheid. In verband met deze overtreding werd zijn rijbewijs ingevorderd. De twee zitten voorlopig vast voor nader verhoor en onderzoek. De politie zoekt ook nog naar de derde ontkomen verdachte.

Schennispleger aangehouden

TIENHOVEN Donderdagmiddag werd bij de Stichtse Groenlanden een verdachte van schennispleging aangehouden.

Omstreeks 13.40 uur kreeg de politie de melding dat een man (gegevens onbekend) zichzelf zou hebben bevredigd in het zicht van bezoekers van het recreatiegebied. Een boswachter hield de man aan en droeg hem over aan de politie. De Utrechter is ingesloten op het politiebureau voor verhoor. Daar is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Geweld

WOERDEN Donderdagavond hield de politie in de wijk Snel en Polanen een verdachte van openlijke geweldpleging aan.

Omstreeks 19.05 uur kreeg de politie de melding dat na een ruzie in een horecagelegenheid aan de Frederik Hendriklaan, klappen waren gevallen. Ter plaatse troffen de agenten een groepje personen aan die verklaarden dat twee mannen een 38-jarige man uit Woerden hadden geslagen en geschopt. De 38-jarige man had enige tijd het bewustzijn verloren en deed aangifte. Dankzij een signalement kon de politie in Snel en Polanen een 20-jarige Woerdenaar aanhouden. Hij is ingesloten voor verhoor. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Oproep getuigen

MIJDRECHT Donderdagavond 14 juli werd een vrouw in haar woonplaats lastig gevallen door een jongeman. De politie zoekt getuigen.

Omstreeks 21.00 uur werd de vrouw aan de Hertogenstraat lastig gevallen door een onbekend gebleven jongeman. De man pakte haar vast, maar de vrouw wist zich los te maken waarop de jongen wegvluchtte. Hij liep met een bruine herenfiets aan de hand weg in de richting van de Johan van Renessestraat.

Signalement: jongeman van ongeveer 18 jaar oud, met kort donkerblond stekeltjes haar. Ongeveer 1.85 1.95 meter lang en slungelig postuur. Hij droeg een witte lange broek en een crèmekleurig T-shirt met korte mouwen en bruine schoenen. De jongen reed weg op een bruine herenfiets.

De politie verzoekt getuigen te bellen met het district Rijn & Venen (090-8844). Anoniem bellen kan ook via tel: 0800-7000.

Hennep

VINKEVEEN - Donderdagavond hield de politie op de Vinkeveense plassen twee verdachten aan voor overtreding van de opiumwet.

Omstreeks 22.30 uur kreeg de politie de melding dat op één van de zandeilanden twee personen hennep aan het oogsten waren. De politie ging ter plaatse en trof een 37- en 38-jarige man (beide uit Abcoude) aan met twee emmertjes met henneptoppen (ongeveer halve kilo). De mannen zijn aangehouden en voor verhoor ingesloten op het politiebureau. Proces-verbaal is opgemaakt. De verdachten deden afstand van hun oogst.

Rijbewijs kwijt

WOERDEN In de nacht van donderdag op vrijdag 15 juli hield de politie een verdachte van rijden onder invloed aan.

Omstreeks 03.25 uur zagen surveillerende agenten een 28-jarige automobilist uit Woerden rijden over de Jan Kriegestraat. Een blaastest op straat wees uit dat de man teveel had gedronken en daarom werd hij aangehouden. Uitgebreide ademanalyse op het politiebureau wees uit dat hij 645 ug/l in zijn lichaam had. Naast een rijverbod van 7 uur, werd het rijbewijs van de man ingevorderd en werd proces-verbaal opgemaakt.

Alcomobilisten

VINKEVEEN Donderdagavond en vrijdagmorgen vroeg hield de politie twee verdachten van rijden onder invloed aan.

Omstreeks 23.30 uur zagen surveillerende agenten een 20-jarige automobilist uit Vinkeveen met hoge snelheid wegrijden. De agenten hielden de man staande op het Breeveld en onderwierpen hem daar aan een blaastest. Het bleek dat de man teveel had gedronken en dus werd hij aangehouden. Uitgebreide ademanalyse op het politiebureau wees uit dat hij 370 ug/l in zijn lichaam had en al voor de tweede keer in één maand onder invloed betrapt was. Proces-verbaal is opgemaakt.

Om 00.50 uur liep een 22-jarige bestuurder van een bestelauto uit Wilnis op de Heulweg tegen de lamp. Na een blaastest die aangaf dat de man onder invloed was, moest ook de Wilnisser naar het politiebureau. Hij blies 590 ug/l en daarom werd zijn rijbewijs ingevorderd (grens voor invorderen rijbewijs is 570 ug/l). Proces-verbaal werd opgemaakt.

Pinpasdief aangehouden

MAARSSEN - Donderdag 14 juli werd een 24-jarige verdachte uit Antwerpen aangehouden op verdenking van diefstal en mishandeling.

Omstreeks 11.00 uur kreeg de politie de melding dat een 19-jarige man uit Maarssen door een man beroofd was van zijn pinpas. De Maarssenaar gaf een signalement op basis waarvan de politie in de omgeving een onderzoek instelde. Ook bleek dat aan de Breedstraat zojuist geprobeerd was te pinnen met de ontvreemde pas. Op de Europalaan zagen de agenten de verdachte lopen en wilden hem aanhouden. De Antwerpenaar zette het op een lopen en kon op de Schokkingstraat alsnog worden aangehouden. De man is ingesloten op het politiebureau.

Het bleek dat de aangever de man vaag kende en op 9 juli door hem was geslagen en bedreigd. Hiervan deed de Maarssenaar al eerder aangifte. Ook voor deze zaak zal de Antwerpenaar verhoord worden.

Oproep getuigen

BREUKELEN - De politie is op zoek naar de bestuurster van een personenauto die op zaterdag 9 juli tussen 17.30 en 17.45 uur betrokken was bij een aanrijding met een andere personenauto op de Brugstraat. Na de aanrijding stopte de bestuurster van die andere personenauto wel even, maar vervolgde daarna haar weg zonder haar identiteit bekend te maken. De bestuurder van de aangereden personenauto, een 50-jarige inwoner van Bennebroek, deed aangifte bij de politie.

Toedracht

De 50-jarige automobilist uit Bennebroek stond stil op de Brugstraat net voor de kruising Dannestraat/Herenstraat met de bedoeling rechtsaf te slaan.Vanuit tegenovergestelde richting zou een vrouwelijke automobilist de Brugstraat zijn ingereden. Zij stond even naast hem stil op de Brugstraat in de richting van het Zandpad. Hierna trok de bestuurster op en raakten de personenautos elkaar.

Volgens de aangever zou het moeten gaan om een personenauto, een groot model (geschikt voor zeker acht personen), beige van kleur. Deze automobiliste wordt verzocht contact op te nemen met de politie district Rijn&Venen, telefoon 0900 8844.

Volgens de Bennebroeker zouden er ook getuige(n) zijn geweest van deze aanrijding. Ook zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via bovengenoemd telefoonnummer.

Celstraffen voor verdachten in XTC-zaak

MAARSSEN/ZEIST/HARMELEN- Tot vier jaar cel hebben de verdachten opgelegd gekregen naar aanleiding van het onderzoek van het aantreffen van een XTC- tabletteer inrichting in een vrachtwagen in Maarssen. Bijna 40.000 euro is verbeurd verklaard. Vrijdag 8 juli deed de rechtbank uitspraak in het onderzoek naar aanleiding van handel in drugs en de XTC-productie op een bedrijventerrein in Maarssen. Op dinsdag 1 maart 2005 had de politie in verband met dit onderzoek zeven personen aangehouden:vijf mannen in Maarssen, een man in Zeist en een vrouw in Hoofddorp en deed de politie een zoeking in een loods in Harmelen.

Uitspraak

De hoofdverdachte in deze zaak kreeg de langste straf: vier jaar (eis was vijf jaar). De 40.000 euro die in zijn woning waren aangetroffen, zijn verbeurd verklaard. Hiervan wordt aangenomen dat ze verdiend zijn met de handel in drugs. Zijn partner kreeg 18 maanden, twee mededaders kregen allebei drie jaar en zes maanden. Tegen elk van hen was vijf jaar geëist. De vrachtwagens waarin de tabletteer inrichting en hulpmiddelen voor de productie van XTC aangetroffen waren, worden vernietigd. De zes inbeslag genomen voertuigen gaan terug naar de eigenaren. Het is niet gelukt om de relatie tussen het gebruik van de auto's en de strafbare feiten voldoende aan te tonen. (zie ook het eerder verschenen nieuwsbericht d.d. 3 maart 2005 met de kop: Utrecht: XTC-netwerk opgerold).