Ingezonden persbericht


'Er is meer dan blond en blozend'

Grensoverschrijdende metamorfose van Frau Antje

Beemster, 13 juli 2005 - Een cliché. Ouderwets. Niet meer van dezee tijd. De goedlachse en in klederdracht gestoken Frau Antje is al meer dan 40 jaar hét gezicht van de Nederlandse zuivelindustrie. Beemster kaas vond het tijd voor een metamorfose en heeft studenten van de Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht de opdracht gegeven om 'het Kaasmeisje van Nu' te ontwikkelen. De grenzen, zowel beeldend als inhoudelijk, zijn opgezocht en overschreden. Twaalf ontwerpen gaan door naar de finale waarbij het Nederlandse theaterpubliek het ultieme Kaasmeisje van Nu mag kiezen.

Het komende theaterseizoen gaan de ontwerpen, gepresenteerd in een reusachtige kijkdoos, langs de Nederlandse theaters reizen. Op ieder ontwerp kan gestemd worden. De visies van de studenten lopen uiteen. 'Wat is zij anders dan een commerciële verleidster?', 'Er is meer dan blond en blozend', 'Door mijn kledinglijn te introduceren in de homoscene, wil ik een trend zetten: meer Hollandse traditie in het straatbeeld!', Waarom zou ze jong en mooi moeten zijn om een onvergetelijke indruk achter te laten?', 'Een moderne, zelfbewuste vrouw die traditie koestert als iets moois', zijn een paar uitspraken van de studenten. Het winnende ontwerp krijgt de titel 'het Kaasmeisje van Nu' en de ontwerper ontvangt uit handen van de echte 'Frau Antje' een bijzondere prijs.

Het Kaasmeisje van Nu
32 Tweede- en derdejaarsstudenten van de Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht kregen van Beemster kaas de opdracht hun visie te geven op het ikoon van het Hollandse kaasmeisje. Twaalf van hen verwierven een plaats in de reizende tentoonstelling die het komende jaar theaters in heel Nederland gaat aandoen. Op een speciaal voor deze tournee ontworpen bierviltje kunnen de theaterbezoekers aangeven wat zij het beste, mooiste en het meest aansprekende hedendaagse kaasmeisje vinden.

Voorlopig toerschema:
Theater de Purmarijn Purmerend 15 en 16 juli 2005
Scheldetheater Terneuzen Oktober 2005
De Vest Alkmaar December 2005
Schouwburg De Storm Winterswijk Januari 2006
Schouwburg De Lawei Drachten Maart 2006
Witte Theater IJmuiden Exacte datum nog bepalen
Theater de Fransche School Culemborg Exacte datum nog bepalen Noorderzon Groningen Exacte datum nog bepalen

Beemster
In de Beemster doet de tijd gewoon zijn werk. De koeien grazen langer in de wei. Onze kaas wordt volgens authentiek recept bereid. Daarna mag het in het kaaspakhuis op eigen kracht rijpen. Ongestoord ontwikkelt de kaas van de Beemster zo zijn unieke smaak.