persuitnodiging
Datum Nummer persbericht
12 juli 2005 L030
Start publieksinformatie over archeologische vondsten St. Josephhof
Op vrijdag 15 juli start de publieksinformatie over de archeologische opgravingen op de St. Josephhof. Wethouder Paul Depla verricht hiervoor om 10.00 uur de aftrap door de eerste Romeinse steen weg te halen.
U als leden van de pers bent van harte welkom om bij deze gelegenheid aanwezig te zijn.
De wethouder krijgt de steen in bewaring zodat deze later terug kan komen in de nieuwe ontwikkeling op de St. Josephhof. Zo houdt Nijmegen het rijke verleden in stand, ook in de toekomst!
Oppidum Batavorum
Op de St. Josephhof zijn 88 nieuwbouwwoningen gepland met een ondergrondse bewonersgarage. Deze zullen in 2007 worden opgeleverd. Het plan is van Kalliste Woningbouwontwikkeling en Mecanoo Architecten.
Voor de bouw begint, gaat het Bureau Archeologie van de gemeente aan de slag. De archeologen verwachten op deze plek een deel van het Romeinse Oppidum Batavorum te vinden. Daar is Nijmegen zo'n 2000 jaar geleden begonnen. Oppidum Batavorum was de hoofdplaats van de Bataven en de oudste voorganger van het huidige Nijmegen.
Op basis van muntvondsten bestaat het vermoeden dat deze nederzetting gesticht is in de jaren tussen 10 voor Christus en het begin van onze jaartelling. Hier is het bewijs geleverd dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is. De opgravingen moeten een beter inzicht geven in hoe Oppidum Batavorum er uit heeft gezien. Er is aanleiding om aan te nemen dat er nog veel resten liggen. De plek is afgezien van de St. Josephschool namelijk alleen aan de randen bebouwd geweest. De opgravingen moeten een puzzelstukje toevoegen aan de rijke Nijmeegse geschiedenis. Deze bestaat niet alleen uit het Romeinse verleden. De opgraving laat heel goed zien dat de geschiedenis gelaagd is. Niet alleen worden sporen gevonden uit het Romeinse verleden, maar ook sporen uit 18e, 19e en 20ste eeuw.
Visualisatie
De gemeente probeert de gelaagde geschiedenis vast te houden voor de toekomst. Hoewel de archeologie zich onder de grond bevindt en daarboven nieuwbouw komt, is het toch mogelijk om het verleden zichtbaar en beleefbaar te maken. In Nijmegen doen we dat door visualisaties. We maken het verleden (weer) zichtbaar, zodat een bijzonder deel van het geheugen van de stad bewaard blijft. Visualisatie kan op fysieke en/of virtuele wijze gaan plaatsvinden. Dat kan door de vondsten te laten zien, maar ook op een wat abstractere manier. De gemeente Nijmegen en de projectontwikkelaar zoeken daarvoor samen een aansprekende vorm.
Vanaf vrijdag 15 juli kan het publiek de voortgang op de opgraving volgen via wisselende informatiepanelen op het terrein. Daarnaast worden de vondsten zo veel mogelijk op het terrein verwerkt (sorteren, wassen).
Rondleiding
Wethouder Paul Depla (Wonen, Ruimte, Sport) verricht op 15 juli om 10.00 uur de openingshandeling voor de publieksinformatie over de archeologische vondsten bij de St. Josephhof. (Ingang poort Kelfkensbos.)
Na de openingshandeling houdt archeoloog Harry van Enckevort voor genodigden een rondleiding over het terrein. Te zien zijn resten uit de Romeinse tijd en bebouwing uit latere eeuwen. Tevens is speciaal voor deze dag een aantal bijzondere vondsten te bekijken. Genodigden zijn onder andere de omwonenden van het plangebied.
Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 22 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl
Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hugo Maassen, doorkiesnummer (024) 329 2380