PERSBERICHT - 2005-02-14

Geboortestad medio juli helemaal in sfeer van de Gouden Eeuw

Leiden werkt aan tweede editie Rembrandtfestival

Leiden werkt aan een herhaling van het Rembrandtfestival, dat vorig jaar als eerste aanloop naar de viering in 2006 van de vierhonderdste geboortedag van de grote meester een enorm succes werd. Als er genoeg geld voor beschikbaar komt wordt in Leiden op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 juli 2005 de tweede editie van het festival gehouden.

Tijdens dit grootse festijn gaat Leiden helemaal terug in de tijd van Rembrandt en ademt de oude binnenstad drie dagen lang de sfeer van de Gouden Eeuw.

Succesnummers
De succesnummers van 2004 worden vanzelfsprekend herhaald. Nog meer figuranten verkleed als 17e-eeuwse kwakzalvers, marktkooplui, zwervers en schilders maken de stad onveilig. Voor het authentieke decor van de binnenstad zullen zes wagenspelen worden opgevoerd.

De Levende Nachtwacht (foto) zal regelmatig op straat bevriezen in een tableau dat onmiskenbaar gelijkenis vertoont met het beroemde schilderij van Rembrandt. Door talloze figuranten wanen bezoekers zich in de gouden tijden van toen. Ook de speciale rondleiding door gidsen en een nog grotere schildersmarkt staan wederom op het programma.

Nieuwe dagprogrammaonderdelen
Aan het programma zijn een aantal nieuwe onderdelen gevoegd. o Muziekgezelschappen laten 17e eeuwse klanken door de straten weerklinken.
o Speciaal voor de kinderen wordt een kinderschilderwedstrijd georganiseerd en zijn er 17e eeuwse kinderspelletjes. o Levende standbeelden zullen samen strijden om de prijs voor het best levende 17e eeuwse standbeeld.
o Een Kunstroute langs diverse galeries
o Op een aantal locaties worden Rembrandt rustpunten ingericht waarbij de bezoeker van het festival zich in 17e-eeuwse sferen kan genieten van een hapje en een drankje.

Uitgebreider avondprogramma De sfeervol verlichte historische binnenstad biedt ruimte voor een spetterend avondprogramma. Dit jaar worden een tweetal evenementen georganiseerd:
o Rembrandt, het concert. Een uitvoering van een composities gebaseerd op een aantal schilderijen van Rembrandt
o Spektakel bij de Burcht. De Burcht is het ideale decor voor een spektakel met licht en geluid.

2006 en verder
Het Rembrandtfestival zal ieder jaar terugkeren rond de verjaardag van Rembrandt. In 2004 en 2005 is het een aanloop naar de grootse viering van zijn 400ste verjaardag in 2006. Maar ook daarna zal dit evenement de verbondenheid tussen Leiden en de grote meester blijven vieren.

Voorbehoud
Het doorgaan van alle programmaonderdelen is sterk afhankelijk van het beschikbare financiële middelen. Momenteel worden onderhandelingen gevoerd met de gemeente over een substantiële bijdrage en worden sponsors en fondsen gezocht.