Groen!

Brussel, 14 juli 2005

'Nieuw' sociaal contract van Demotte levert weinig nieuwe oplossingen

Groen! pleit voor een algemene sociale bijdrage zodat niet enkel werkenden de sociale zekerheid financieren

Vera Dua Groen! stelt vast dat PS-minister Demotte met zijn "nieuw sociaal contract" teruggrijpt naar oude oplossingen: hij laat vooral de werknemers opdraaien voor de financiering van de sociale zekerheid. Een meer rechtvaardige financiering van de sociale zekerheid is nochtans wenselijk, noodzakelijk en mogelijk. Een algemene sociale bijdrage is zo'n structurele alternatieve oplossing, omdat dan ook andere inkomens hun bijdrage leveren. Minister Demotte durft het woord zelfs niet meer te gebruiken. Groen! verwerpt het voorstel van de minister om vooral de werknemers de sociale zekerheid te laten financieren, terwijl hij andere inkomsten ongemoeid laat.

Vandaag betaalt enkel wie werkt voor de gezondheidszorg van iedereen. Dat toont ook het recente rapport van de Nationale Arbeidsraad toont nog maar eens aan. Wie inkomsten haalt uit bijvoorbeeld onroerende goederen of wie renteniert dankzij de dividenden van zijn aandelen betaalt geen sociale bijdrage, maar bij ziekte geniet zo iemand wél van de gezondheidzorg.

De financiering van de sociale zekerheid kan niet langer hoofdzakelijk worden gedragen door wie werkt. Ook bijdragen op inkomsten van beleggingen in kapitaal en onroerende goederen en op de winsten van de ondernemingen moeten zorgen voor een rechtvaardige en solidaire financiering van onze sociale zekerheid. Dat kan met het invoeren van een algemene sociale bijdrage (ASB).

PS-minister Demotte levert met zijn "nieuw sociaal contract" dan ook maar halfslachtig werk. De minister grijpt terug naar oude oplossingen, zoals het morrelen aan de sociale bijdragen op de lonen van werknemers. De term "algemene sociale bijdrage" durft de minister zelfs niet meer te gebruiken. Nochtans zijn de de christelijke vakbond ACV en de socialistische vakbond ABVV al langer voorstander van een ASB. En ook minister Demotte zelf zag vroeger in een ASB dé oplossing voor de financiering van de sociale zekerheid.

Ook Groen! pleit al langer voor een ASB. "De meest rechtvaardige manier om ervoor te zorgen dat we straks nog zieke mensen kunnen verzorgen, uitkeringen betalen en pensioenen uitkeren, is dat iedereen die geniet van onze sociale zekerheid er ook zijn steentje toe bijdraagt. Wanneer iedereen meebetaalt, zullen de lasten simpelweg eerlijker worden verdeeld. Enkel een solidaire financiering van de sociale zekerheid via een ASB garandeert dat gezondheidszorgen, uitkeringen en pensioenen ook in de toekomst betaalbaar zullen blijven." stelt Groen! voorzitster Vera Dua.

Groen! roept de minister dan ook op ten volle te gaan voor een rechtvaardige en solidaire financiering van de sociale zekerheid.

Vera Dua, voorzitter Groen!