Provincie Flevoland




Flevoland zoekt mogelijkheden voor steun van Brussel na 2006

Er zijn vier sectoren in het Flevolandse bedrijfsleven die kansrijk zijn om in aanmerking te komen voor Europese steun als Flevoland erin slaagt opnieuw geld binnen te halen uit Europese structuurfondsen. Dat komt naar voren uit onderzoek dat de provincie Flevoland heeft laten doen naar de mogelijkheden om na 2006 te blijven profiteren van economische steun van de Europese Unie. De vier kansrijke clusters zijn: ICT, geomatica, composieten en medische technologie.

De Europese Commissie werkt op dit moment aan de totstandkoming van een nieuw structuurfondsenbeleid voor de periode 2007-2013. De provincie Flevoland bereidt zich voor op deelname aan de nieuwe Europese programmas voor regionale ontwikkeling, in het bijzonder de programmas die gefinancierd worden vanuit het Economisch Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Europese Sociale Fonds (ESF). De provincie zoekt hierbij op basis van eigen sterkten en prioriteiten nadrukkelijk aansluiting bij de doelstellingen en prioriteiten van de Europese Commissie (de Lissabonagenda) en het Rijk.

De provincie heeft bureau Prisma & Partners gevraagd een onafhankelijk onderzoek te doen naar de kansen van Flevoland om een goede uitgangspositie te krijgen voor het binnenhalen van middelen uit de Europese structuurfondsen in de periode 2007-2013. Kern van de uitkomst van het onderzoek is dat vier van de negen clusters die Flevoland onderscheidt bij haar huidige economische beleid, aansluiten bij de doelstellingen van de Europese Unie en het ministerie van Economische Zaken. Voor bedrijfsclusters ICT, geomatica, composieten en medische technologie kan volgens het onderzoek goed aansluiting worden gezocht bij een Europees vervolgprogramma voor Flevoland en het in ontwikkeling zijnde innovatieprogramma van het ministerie van EZ.

Naast feitelijke clustervorming (bedrijven die van elkaar profiteren en om die reden samen optrekken) ziet Prisma & Partners ook ontwikkelingskansen in Flevoland voor de sector transport en logistiek. De ligging van Flevoland ten opzichte van het noordelijk deel van de Randstad maakt Flevoland tot een interessant
verbindingsgebied. Die unieke positie in het hart van Nederland, gekoppeld aan de beschikbare ruimte en de pioniersgeest, zouden krachtiger uitgedragen kunnen worden, zo blijkt uit het onderzoek.