FRACTIE PVDA ROTTERDAM
PERSBERICHT
Woensdag 13 juli 2005
PvdA wil aanpak voor ex-AMA's
De Rotterdamse PvdA-fractie wil een gerichte aanpak voor de groep uitgeprocedeerde alleenstaande minderjarige asielzoekers (ex-AMA's). Hun leefgeld wordt door het Rijk stopgezet. Door de beëindiging van voorzieningen belanden de inmiddels volwassen ex-AMA's op straat. Daarmee groeit het risico dat ze in de problemen komen, zoals drugs, vrouwenhandel en radicalisering. Zo beschouwt de gemeente Utrecht 35% van de gevallen als 'serieus risicodossier' als ze in de illegaliteit terecht komen.
PvdA-raadslid Jantine Kriens vindt dat de Utrechtse aanpak van individuele begeleiding navolging verdient. Hierbij bekijkt de gemeente samen met een jongere welke perspectieven hij of zij nog heeft.
Kriens vraagt het college van Burgemeester en Wethouders vandaag om hoeveel gevallen het gaat in Rotterdam, hoeveel daarvan een risico vormen en welke aanpak het College hiervoor kiest om problemen met deze groep te voorkomen.
__________________________________________________________________________________________________
Voor de redactie/ meer informatie: Jantine Kriens, 06-513 23 630
Koos Kamerling, beleidsmedewerker Sociale Zaken & Onderwijs
Fractie PvdA Rotterdam
Coolsingel 40, kamer 3
3011AD Rotterdam
010-4172063/ 010-4172105
Schriftelijke vragen cf art. 19 van het Reglement van Orde
Betreft: leefgeld ex-AMA's
Rotterdam, 13 juli 2005
Geacht College,
In De Volkskrant van zaterdag 2 juli 2005 viel te lezen dat de betaling van het 'leefgeld' van uitgeprocedeerde alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA's), die inmiddels volwassen zijn geworden, door het Ministerie van Justitie wordt stopgezet.
De gemeente Utrecht heeft het 'Project Perspectief' voor deze groep in het leven geroepen. In een toelichting stelt de gemeente: "Voorzieningen beëindigen leidt tot paniekreacties in de stad en leidt tot radicalisering niet alleen van de terugkeerjongeren, maar ook van de etnische integratie-gemeenschap rond hen. Een meer zorgvuldige en goed geïnformeerde aanpak weet de tegendruk vanuit die etnische gemeenschap te nuanceren en bij te stellen." "Van de dossiers vormt 35% een serieus risicodossier als ze in de illegaliteit terecht komen." Het gaat dan over problematiek met betrekking tot drugs, drank, trauma's, kindsoldaten, jeugdprostitutie, vrouwenhandel en ernstig gehandicapten.
8. Voor hoeveel jongeren in Rotterdam geldt dat betaling van leefgeld wordt stopgezet?
9. Hoeveel procent van de Rotterdamse dossiers zou u als een 'serieus risicodossier' omschrijven? Hoeveel gevallen zijn dat in absolute zin?
10. Is het college, evenals de collega's in Utrecht, van mening dat een gerichte aanpak noodzakelijk is?
11. Welke aanpak kiest dit college om problemen met deze groep te voorkomen?
Met vriendelijke groet,
Jantine Kriens
---- --