Productschap Diervoeder

13/07/2005

Alle meldingen i.k.v. EWS-procedure (anoniem) gepubliceerd

Bestemd voor: de GMP+ gecertificeerde bedrijven en certificatie-instellingen

Sedert medio 2003 wordt invulling gegeven aan de Early Warning Procedure en worden de ontvangen meldingen, die een gevaar kunnen inhouden voor mens, dier en/of milieu op een gesloten pagina van de pdv-webste gepubliceerd.

Enige tijd geleden is o.a. door het bestuur - op advies van de Commissie Kwaliteitsbeleid Diervoedersector - besloten om alle meldingen in relatie tot het EWS-systeem (anoniem) te publiceren achter de login op de website.

Tot nu toe zijn uitsluitend EWS-meldingen geplaatst met een alarmerend karakter en waarvan het vermoeden bestaat dat zij een risico vormen voor de veiligheid van mens en dier (of milieu). De ervaring heeft in de afgelopen periode geleerd dat snelheid is geboden; om die reden zullen deze meldingen in de toekomst onmiddellijk na ontvangst gepubliceerd worden.

De overige meldingen werden steeds intern afgehandeld. Hierbij ging het om meldingen:

* die bij het indienen inmiddels onder controle/afgerond waren
* waarbij de producten nog in het bedrijf opgeslagen en geblokkeerd lagen

* die inmiddels waren achterhaald, aangezien eerst na analyse-uitslag bleek dat er een onvolkomenheid was, maar waarvan alle producten inmiddels alle vervoederd waren.

Ingeval van de laatstgenoemde meldingen stelt het bedrijf het productschap weliswaar op de hoogte van de incidenten, maar zijn acties vanuit het productschap niet meer dringend noodzakelijk. Uiteraard wordt wel de CI van het betreffende bedrijf geïnformeerd en vinden (extra) controles plaats. Dergelijke meldingen kunnen evenwel een leereffect hebben op andere bedrijven en zullen als zodanig eveneens gepubliceerd worden op de gesloten pagina van de pdv-website.

Tenslotte wordt ook de categorie "Informatie" gevuld met algemene informatie waarop we de bedrijven willen wijzen.

Samenvattend kan gesteld worden dat alle EWS-publicaties worden verdeeld in drie groepen, nl:

* EWS-meldingen

* Overige informatie i.k.v. de EWS-procedure
* Tenslotte wordt de categorie "RASFF-meldingen" wekelijks voorzien van de voor de diervoedersector relevante meldingen.

Bent u nog niet in het bezit van een inlognaam en wachtwoord, meldt dit dan via dit formulier aan het BCD.