Dienstenbond CNV

Akkoord bereikt over Sociaal Plan Portegies!
13-07-2005

Maandagavond, 11 juli 2005, hebben vakorganisaties en A.S. Watson een akkoord weten te bereiken voor een Sociaal Plan voor de medewerkers van Portegies werkzaam in het distributiecentrum en hoofdkantoor. In het laatste gesprek hebben we gelukkig nog een belangrijk aantal zaken weten te bereiken. Wij willen dit Sociaal Plan dan ook met een positief advies aan u voorleggen.

Wat hieraan vooraf ging
Wat geen nieuws mag heten, is natuurlijk dat uw bedrijf Portegies per 15 augustus 2005 verkocht wordt aan A.S. Watson. Aangezien A.S. Watson dezelfde activiteiten blijft uitvoeren als Portegies, te weten een drogisterijwinkel (alhoewel in een totaal ander jasje) is de wet overgang van onderneming van toepassing. Dit betekent dat met de verkoop ook alle medewerkers overgaan met alle rechten en plichten die hiermee samenhangen. Echter, een bedrijf mag te allen tijde reorganiseren als hiervoor goede bedrijfstechnische redenen zijn en de ondernemingsraad akkoord is gegaan. De ondernemingsraad moet toetsen of de bedrijfsvoering inderdaad gebaat is bij de reorganisatie. In uw geval heeft Portegies geen ondernemingsraad die dit kan toetsen. De ondernemingsraad van A.S. Watson heeft de reorganisatie wel getoetst. Op zich is het ook logisch dat zij hebben geoordeeld dat de reorganisatie noodzakelijk is. Het was natuurlijk niet te verwachten dat A.S. Watson een hoofdkantoor en distributiecentrum van Portegies draaiende zou houden als zij voldoende capaciteit in hun eigen organisatie hiervoor hebben. Door een reorganisatie vervallen arbeidsplaatsen. Het is vervolgens aan ons, de vakorganisaties, om goede afspraken te maken om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen buiten de boot vallen. De garantie dat iedereen aan het werk kan blijven, weliswaar in een andere functie, tegen dezelfde voorwaarden is daarbij echter niet een realistische verwachting. Ook in andere grote bedrijven in de handel waar sprake was van reorganisatie en een Sociaal Plan is dit tot op heden niet binnen gehaald. Helaas moet je er als werknemer rekening mee houden dat een reorganisatie nooit een verbetering oplevert. Enkel, hopelijk zo weinig mogelijk verslechteringen.

Vorige week dinsdag hebben wij u gesproken over onze inzet voor het Sociaal Plan. U heeft toen aangegeven dat u het liefst wilde dat plaatsing in de winkels op basis van vrijwilligheid zou gaan, dat er een goede 55+-regeling zou komen en dat de termijn om begeleid te worden naar ander werk langer zou zijn dan de opzegtermijn. Met deze opdracht zijn we verder aan de slag gegaan. Ook wilde u gelijke behandeling voor iedereen: voor de medewerkers in de winkels geldt een loongarantie, dan mag het niet zo zijn dat de medewerkers van het DC en het hoofdkantoor die in de winkel worden geplaatst wel het verschil van 10% loon moeten afbouwen.

Wat hebben wij weten te bereiken?

* A.S. Watson wil niet meegaan met plaatsing in de winkels op basis van vrijwilligheid.

Zij wil toch zoveel mogelijk mensen binnen houden en een baan aanbieden. Wij zijn uiteraard ook voor zoveel mogelijk behoud van werkgelegenheid. De afspraak is nu gemaakt dat iedereen die een loonverschil heeft van min/max 10% vergeleken met loonschaal 2 van de CAO Drogisterijen, een baan krijgt aangeboden in de winkel. Of deze baan ook passend is, hangt niet alleen af van het loonverschil maar ook van de achtergrond van de werknemer (kennis en ervaring, opleiding etc.) Er kan dus nog een reden zijn om alsnog een functie te weigeren als u deze niet passend vindt. Het is dan wel raadzaam om hierover eerst advies in te winnen. Voor het aanvechten van de passendheid van de functie is een procedure in het Sociaal Plan opgenomen.


* A.S. Watson is wel akkoord gegaan met onze eis dat het loon van de medewerkers die in de winkels worden geplaatst, niet wordt afgebouwd. Heeft u dus een loon dat maximaal 10% hoger ligt dan loonschaal 2 van de CAO Drogisterijen, dan houdt u dat loon gewoon en krijgt u daarover ook de CAO-loonsverhogingen. Dus ook de vakantietoeslag en pensioenopbouw gaan over het totale loon. Administratief wordt het verschil van 10% echter geen loon genoemd maar een toeslag. Dit levert echter geen probleem op als u ooit nog in een situatie van een uitkering komt te zitten.
* De mensen van 55 jaar en ouder krijgen allemaal een functie in de winkel aangeboden. Wij willen ook adviseren om deze baan aan te nemen. Waarom? Omdat, als u uit dienst zou gaan en buiten de drogisterijbranche gaat werken, u geen mogelijkheid meer heeft om eerder dan 65 jaar te stoppen met werken. Op dit moment bestaat er nog een VUT-regeling voor de drogisterijen. Deze maakt het mogelijk om met 60 jaar te stoppen met werken. Deze regeling staat weliswaar op de helling maar voor de mensen van 55 jaar en ouder zullen wij in ieder geval overgangsmaatregelen treffen die er op neer kunnen komen dat je tussen je 60ste en je 62ste kan stoppen met werken. Voor de mensen die jonger zijn dan 55 zal er waarschijnlijk een regeling komen die het mogelijk maakt om tussen u 62ste en 63ste te stoppen met werken. Dat soort zaken regelen wij op de CAO-onderhandelings tafel. Onze leden houden wij natuurlijk over de ontwikkelingen hieromtrent op de hoogte.
* Ook de begeleidingstermijn is geregeld. De mensen die jonger zijn dan 50 of korter dan vijf jaar in dienst zijn, krijgen een betaalde begeleidingstermijn van drie maanden. De mensen die ouder zijn dan 50 jaar of langer dan 5 jaar in dienst krijgen een betaalde begeleidingstermijn van zes maanden. Tijdens deze periode bent u vrijgesteld van werk en kunt u zich dus volledig richten op sollicitatieactiviteiten. U wordt hierbij begeleid door een outplacementbureau. Ook na de begeleidingsperiode kunt u begeleid blijven door dit bureau. U krijgt dan echter geen loon meer maar zit dan waarschijnlijk in een WW-situatie. De begeleidingsperiode is overigens nooit korter dan de opzegtermijn waarop u recht heeft volgens de CAO Drogisterijen. Wilt u uw opzegtermijn berekenen? Kijk dan naar artikel 8.2.2. onder C en 8.2.3 van de CAO.
* Tot slot nog een mooi winstpunt: de vrijwillig vertrekregeling blijft gedurende de hele begeleidingsperiode (dus tot het moment van ontslag) van toepassing. Normaal gesproken is het zo dat als u op eigen kracht een baan vindt een werkgever van mening is dat u geen schade lijdt, dus ook geen recht heeft op een schadevergoeding (de kantonrechtersformule). Je ziet dan meestal dat een vrijwillig vertrekregeling beperkt wordt door een datum vast te stellen waarvoor mensen moeten aangeven dat ze gebruik willen maken van de regeling (b.v. voor 15 augustus) of dat de regeling beperkt wordt in geld (b.v. 25% van het totale bedrag). A.S. Watson wil echter volop stimuleren dat mensen elders een baan vinden en wil dit graag belonen met een volledige vergoeding.
* Nog een aantal kleine punten:


* de termijn om op een aangeboden functie te reageren is uitgebreid met vijf dagen

* de reistijdcompensatie voor de mensen die naar het DC of HK van A.S. Watson willen is uitgebreid van zes naar twaalf maanden
* als u meer dan de 10% boven loonschaal 2 van de CAO verdient, kunt u er ook voor kiezen op vrijwillige basis in een winkel te worden geplaatst. U levert dan wel het loon in dat u meer dan die 10% verdient. Dus als u 30% meer verdient, levert u 20% in. Dit gaat uiteraard wel geleidelijk. In feite blijft een baan in de winkel dan nog altijd voordeliger dan een WW-uitkering, want bij een WW-uitkering krijgt u slechts maximaal 70% van uw laatstverdiende loon

* de verhuiskostenregeling is verbeterd

Al met al hebben we nu dus een verhaal dat redelijk compleet is en waar wij ook achter kunnen staan. Aan u als lid nu het laatste woord!

Heeft u nog vragen of opmerkingen over deze info, het Sociaal Plan of uw eigen situatie? U kunt dan contact opnemen met ons kantoor in Hilversum: 035-6460580 of mailen naar hilversum@cnvdibo.nl