05257BO
Datum
13 juli 2005
Tilburgse brede scholen richten werkmaatschappij op
Schoolbesturen basisonderwijs ondertekenen intentieverklaring voor oprichting overkoepelend orgaan brede school
De schoolbesturen uit het basisonderwijs gaan samenwerken aan de oprichting van een werkmaatschappij brede school Tilburg. Het bestuur van dit orgaan moet gaan zorgen voor beleid, strategie, afstemming en aansturing van de 9 Tilburgse brede scholen. Ook moet het de brede schoolmiddelen verdelen en contractafspraken maken met betrokken instellingen over de activiteiten. In een intentieverklaring hebben de diverse school-besturen hun medewerking aan de oprichting van de werkmaatschappij toegezegd.
De schoolbesturen hebben de intentieverklaring recent ondertekend en aangeboden aan wethouder Hugo Backx van onderwijs. Zij verklaren hierin dat ze achter de ideeën van de brede school staan, dat ze middelen beschikbaar zullen stellen en met de onderlinge instellingen gaan samenwerken en afstemmen. Wethouder Backx: "Het is heel goed dat de schoolbesturen dit initiatief hebben genomen en wij zullen hen waar mogelijk steunen. Dit komt de kwaliteit van de brede scholen zeker ten goede. Als alles volgens de aangegeven planning verloopt zal de nieuwe organisatiestructuur op 1 augustus 2006 staan."
Achtergrond
In de nota Kwaliteit brede scholen (september 2004) is aangegeven dat het in algemene zin goed gaat met de ontwikkeling van brede scholen in Tilburg, maar dat op enkele punten nog verbeteringen te realiseren zijn. Een van die verbeterpunten betrof de organisatiestructuur en het werkgeverschap van de coördinatoren brede school. De aansturing, taken en verantwoordelijkheden van de diverse coördinatoren zijn nu verschillend en/of onduidelijk. Zij zijn in dienst bij verschillende werkgevers (Twern, SOM, schoolbesturen) en hun positie is niet vastgelegd. Onderlinge vervanging is niet geregeld en de onderlinge samenwerking moest vergroot worden.
In opdracht van de gemeente Tilburg heeft het PON daarom onderzoek gedaan naar de gewenste structuur van de brede scholen en de oprichting van een overkoepelend orgaan aanbevolen. Deze koepel wordt de werkgever van alle coördinatoren. Een ander argument voor de oprichting van de werkmaatschappij is het gegeven dat vanaf 1 augustus 2006 de rijksmiddelen voor bestrijding van onderwijsachterstanden niet meer aan de gemeente worden uitgekeerd. Deze middelen, die in Tilburg voor de brede scholen worden ingezet, gaan dan rechtstreeks naar de schoolbesturen.
De deelnemende instellingen zijn: OBOT, Tangent, SKOT, Stichting Katholiek onderwijs Tilburg zuid, SSOT en Stichting Bijzonder Neutraal Onderwijs Tilburg-West
Informatie voor de pers:
Frans Jan Lathouwers, woordvoering wethouder Backx, telefoon 013-542 89 91
Esy Hoek, onderwijscommunicatie, telefoon 013-542 88 35
---- --
Gemeente Tilburg