FNV KIEM

Voorjaarsoverleg: kabinet komt met lege briefjes De FNV voerde van tevoren actie voor meer kinderopvang. Na afloop van het voorjaarsoverleg constateerde Agnes Jongerius dat er niet veel uit is gekomen.

De koffie was als vanouds, maar daarmee is zon beetje alles gezegd. Dat concludeerde FNV-voorzitter Agnes Jongerius na afloop van het voorjaarsoverleg tussen sociale partners en kabinet. Het trio Balkende, De Geus en Zalm kwam - ondanks aandringen van de FNV en de werkgevers om vooral voor de kinderopvang de portemonnee te trekken - slechts met lege briefjes.

Agnes Jongerius op de persconferentie na haar eerste voorjaarsoverleg als FNV-voorzitter: Het lijkt wel of het kabinet de ernst van de situatie niet inziet. Het gaat steeds slechter met de economie, het is nú tijd voor actie. En dan moet je niet zeggen dat je pas in augustus over oplossingen gaat vergaderen.

Lichtpunt
Lichtpunt is dat iedereen in ieder geval ervan doordrongen is dat er met de kinderopvang iets moet gebeuren. In die zin werd de FNV-analyse door zowel kabinet als werkgevers gedeeld. Maar op het vlak van concrete toezeggingen bleef het oorverdovend stil.

Wel zegde minister De Geus toe dat de koppeling in 2006 wordt hersteld. Maar herstel van de koopkracht wordt, evenals de kinderopvang, door het kabinet doorgeschoven naar augustus. Dan wordt het meegenomen in de beraadslagingen over de Miljoenennota.

FNV-voorzitter Jongerius: Het kabinet heeft het maar over herstel van vertrouwen. Maar vertrouwen moet je verdienen en dan helpt het ontzettend als je dan met iets concreets komt.

Lees hier meer informatie over kinderopvang.

---