Gemeente Someren



* Overhangend groen probleem voor voetgangers
* Moderne Tijden. Het Nieuwe Rijden.

* Kwart eeuw glasbak


* Informatie Ruimtelijke Woonvisie

Overhangend groen probleem voor voetgangers

foto van overhangend groen

Begroeiing die op sommige plaatsen in Someren over tuinhekken heen hangt, vormt momenteel een probleem voor passerende voetgangers. Door té weelderig groen worden trottoirs namelijk geblokkeerd. De gemeente wil hier graag verandering in brengen en vraagt u daarom eens om uw tuin heen te lopen en te kijken of er planten of boomtakken zijn, die het voetpad versmallen.

Soms moeten voetgangers achter elkaar gaan lopen, bukken of zelfs van het voetpad afstappen om er nog langs te kunnen. Met name voor ouderen, invaliden en mensen met kleine kinderen en kinderwagens kan dit gevaarlijk zijn. Kies daarom eens een zomerse middag of avond, haal uw snoeischaar te voorschijn en doe uw tuin flink naar de kapper. Voetgangers in Someren zullen u dankbaar zijn.

Terug naar boven

Moderne Tijden. Het Nieuwe Rijden.

Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe technieken en nieuwe (vracht-)auto's. Hoog tijd voor Het Nieuwe Rijden, de manier van rijden die past bij de moderne motortechniek. Lekker ontspannen achter het stuur zitten. Meer comfort voor u en uw passagiers. Flink besparen op de autokosten. En ook nog eens bijdragen aan een beter milieu.

Het Nieuwe Rijden is een comfortabele en brandstofbesparende manier van rijden. De besparing op brandstofkosten kan al gauw oplopen tot zon 10%. Dat is voor iedereen financieel aantrekkelijk en ook nog eens goed voor het milieu. Daarbij komt dat het beter is voor de auto, waardoor tevens kan worden bespaard op onderhoud en reparaties. Het Nieuwe Rijden is bovendien een veilige rijstijl doordat men beter anticipeert op het overige verkeer.

De belangrijkste tips van Het Nieuwe Rijden:

Tip 1
Schakel zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling. Voor benzineautos en autos die op LPG rijden bij maximaal 2500 toeren, voor dieselautos bij maximaal 2000 toeren.

Tip 2
Rijd zo veel mogelijk met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental in een zo hoog mogelijke versnelling.

Tip 3
Kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer.

Tip 4
Ziet u dat u snelheid moet minderen of moet stoppen (bijvoorbeeld voor een verkeerslicht) laat dan tijdig gas los en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen.

Meer informatie over Het Nieuwe Rijden is te vinden op www.hetnieuwerijden.nl. Op de site staat ook een overzicht van aanbieders van rijstijltrainingen Het Nieuwe Rijden. Daarnaast is er een speciale informatielijn geopend: 0800 - 1521. Daar kunt u terecht met vragen over de campagne of de diverse aspecten van Het Nieuwe Rijden.

Terug naar boven

Kwart eeuw glasbak
Steeds weer nieuw

De glasbak is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Een kwart eeuw geleden behoorde Nederland tot de koplopers bij de introductie. Intussen zijn honderden miljoenen ton glasscherven aan een nieuw leven begonnen. Want glas kan steeds opnieuw worden gebruikt als grondstof voor nieuw glas.

Besparing
In tegenstelling tot bijvoorbeeld papier is glas altijd opnieuw te gebruiken. Zonder dat er daarbij kwaliteit of materiaal verloren gaat. Bij de recycling van het glasbakglas worden de grondstoffen kalk, zand en soda bespaard. Glas dat van grondstoffen is gemaakt is niet te onderscheiden van glas dat van gerecycled glas is gemaakt. Bovendien gaat bij elke 10% scherven het energieverbruik met 2,5% omlaag.

In 2003 verzamelden we 459 miljoen kilo glasscherven. Daarmee bespaarden we 224.000 m³ zand, 73.000 m³ kalk en 98.000 m³ soda. De scherven van 20 flessen van een liter besparen 12,5 kilo natuurlijke grondstoffen.

Zesde plaats
Hoewel Nederland tot de koplopers bij de introductie behoorde, hebben we die positie niet helemaal kunnen handhaven. Het streven is om 90% van alle verpakkingsglas opnieuw te gebruiken, maar het lukt nog niet om dat cijfer ook echt te halen. Enkele andere landen liggen zelfs neuslengten op ons voor. Zo gaat in Finland 89% naar de glasbak en is België tweede met 87%. Nederland staat met 78% op de zesde plaats, na Noorwegen, Oostenrijk en Duitsland. Maar we doen het stukken beter dan landen als Zwitserland, Griekenland en Turkije, waar slechts resp. 29, 26 en 24% wordt hergebruikt.

Bereid, maar niet altijd
Uit onderzoek blijkt dat we in Nederland wel bereid zijn om ons glas naar de glasbak te brengen, maar niet altijd. Zo zijn veel mensen in hun vakantie veel onverschilliger met hun glas. Ze nemen niet de moeite op zoek te gaan naar een glasbak. Ook jongeren vinden het niet stoer om hun wegwerpflesjes in de glasbak te gooien.

Daarnaast zijn er nog misverstanden over welk glas wel en niet in de glasbak mag. Van drankflessen en jampotten weet iedereen dat wel. Maar dat ook de kruidenpotjes uit de keuken en de glazen flesjes uit de badkamer erin mogen, is minder bekend.

Terug naar boven

Hoeveel, voor wie en waar wordt gebouwd?

Voor wie en hoeveel huizen worden er tot 2019 gebouwd? En waar komen deze huizen te staan? De Ruimtelijke Woonvisie geeft een antwoord op deze vragen. Het is het beleidskader op het gebied van wonen en woningbouw voor de vier kernen van de gemeente Someren. Bij de totstandkoming van de woonvisie is samengewerkt met alle partijen op de Somerense woningmarkt. De Ruimtelijke Woonvisie is te raadplegen op www.someren.nl (klik hier).

Woningbouwbeleid
Het woningbouwbeleid is gebaseerd op een aantal uitgangspunten. Het provinciaal beleid schrijft voor dat de gemeente Someren voor migratiesaldo nul mag bouwen. Dit betekent dat Someren de woningen mag bouwen die nodig zijn om de natuurlijke bevolkingsaanwas te huisvesten. Als richtingscijfers hanteert de provincie 345 nieuwe woningen tot het jaar 2010 en 575 woningen voor de periode 2010 - 2019. Daarnaast speelt de demografische ontwikkeling van de Somerense bevolking een rol. Demografische prognoses laten zien dat tot 2019 Someren te maken krijgt met een beperkte ontgroening en een sterke vergrijzing. Dit heeft onder meer tot gevolg dat er woningen nodig zijn voor personen met een zorgindicatie.

Een ander uitgangspunt is dat woningbouw evenwichtig over de vier kernen wordt verdeeld, op basis van de bevolkingsomvang. Een belangrijk aspect bij de verdeling van de typen woningen is dat de gemeente Someren een zelfbouwcultuur kent. Tenslotte houdt de Woonvisie rekening met de afweging tussen woningbouw in de huursector en de koopsector. Door de geconstateerde toenemende vraag naar huurwoningen door senioren hanteert Someren een verhouding van 30% huur en 70% koop.

Bovenstaande uitgangspunten hebben geleid tot indicatieve woningbouwprogrammas. Er is een onderscheid gemaakt tussen het programma op korte termijn en op lange termijn.

Het is nadrukkelijk van belang om periodiek de woningmarkt te blijven monitoren, om zo te kunnen inspelen op de actuele vragen.

Ruimtelijke inpassing
Het Regionaal structuurplan voor de regio Zuidoost Brabant dat onlangs is vastgesteld, heeft als streefwaarde dat 50% van de nieuwe woningen binnen de bestaande bebouwde kom gebouwd worden. Het plan geeft een overzicht van de inbreidingslocaties die af te wegen zijn. Inbreidingslocaties die betaalbare woningen opleveren voor een bepaalde doelgroep, hebben voorrang op andere
inbreidingsmogelijkheden.

Door het grote aantal inbreidingslocaties die de afgelopen jaren in Someren zijn ingevuld of gerealiseerd gaan worden, is het maar de vraag of dit gehaald kan worden. Daarom zet de gemeente ook in op de uitbreidingsmogelijkheden die het structuurplan van de provincie biedt. Dit uit zich voor Someren-Dorp in de komst van Waterdael III en de wens voor bebouwing tussen Someren-Noord en de Provincialeweg.

Meer informatie
Indien u meer informatie wenst over de Ruimtelijke Woonvisie dan kunt u de conceptversie hier downloaden.

Procedure
Vanaf 6 juli ligt de Ruimtelijke Woonvisie voor vier weken ter inzage bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Tijdens deze periode kunt u schriftelijk een reactie geven. Na de inspraakperiode nemen burgemeester en wethouders, mede op basis van de gehoorde reacties, een standpunt in over deze visie. Hierna wordt de Ruimtelijke Woonvisie voorgelegd aan de gemeenteraad.