Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801
2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33
2513 AA 's-Gravenhage

Uw brief Ons kenmerk
UB/K/2005/48267

Onderwerp Datum
Rapport 'Inventarisatie van klachten over de 12 juli 2005
sociale recherche'.

Tijdens het Algemeen Overleg over de uitvoering van de motie Noorman-den Uyl/Van Oerle-van der Horst inzake proportie controle op het voeren van een gezamenlijke huishouding door AOW'ers van 26 mei 2005 (17050, nrs. 279 en 297), heeft mevrouw Van Gent (Groenlinks) mij een rapport aangeboden met een aantal voorbeelden van verontrustende klachten die de afgelopen maanden zijn binnengekomen over het optreden van de sociaal rechercheurs van de verschillende uitvoerende instanties. Zoals ik reeds in het Algemeen Overleg heb toegezegd, zal ik, hoewel ik geconstateerd heb dat het beleid om de hoeveelheid fraudegevallen te verminderen effectief is geweest, serieus kijken naar deze voorbeelden van het optreden van sociaal rechercheurs omdat ik van mening ben dat er in onze rechtstaat geen misstanden mogen plaatsvinden bij het horen van mensen bij wie een vermoeden van fraude is opgetreden.

Naar aanleiding van deze signalen zal ik laten onderzoeken wat de staande praktijk is. Mede op basis daarvan zal ik de mogelijkheden en wenselijkheid bezien van het aanwezig zijn van een raadsman/vrouw en het maken van video- of bandopnamen bij het verhoor. De in het rapport beschreven situaties hebben, voorzover te herleiden, betrekking op gemeenten (9), UWV (4) en SVB (2).
Gezien de betrokkenheid van meerdere partijen, zullen bovengenoemde activiteiten enige tijd in beslag nemen.
Ik zal Uw Kamer uiterlijk 1 oktober 2005 over mijn bevindingen berichten.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid

(H.A.L. van Hoof)