Prins Bernhard Cultuurfonds


Persbericht

Cultuurfondsprijzen voor Jurgen Bey en Stichting
Monumentenzorg Curaçao

Amsterdam, 13 juli 2005. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft op voordracht van de jury's de Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst toegekend aan Jurgen Bey en de Monumenten Prijs aan de Stichting Monumentenzorg Curaçao. De prijzen, elk 50.000 euro, worden in oktober uitgereikt in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst aan Jurgen Bey Jurgen Bey (Soest, 1965) uit Rotterdam studeerde in 1989 af aan The Design Academy te Eindhoven, een van de opleidingen waaraan hij sindsdien als docent is verbonden.

De prijs wordt Jurgen Bey toegekend om een veelheid van redenen. Hoewel zijn carrière nog relatief kort is, kent zijn werk vanaf het begin een opvallende oorspronkelijkheid en heeft het zich in het afgelopen jaren verder ontwikkeld tot een volwassen oeuvre. Jurgen Beys werk is van een uitzonderlijk karakter: het is rijk en vernieuwend, het is van zeer hoge kwaliteit en van een opvallende integriteit.

Voor de ontwerper Jurgen Bey is er geen verschil tussen binnen of buiten. Dat is goed te zien in de 'City Scape' (2003), een zitbank in Tokio die er uit als een huiskamermeubel, maar voorzien van een gladde huid in het straatbeeld is opgenomen. Bij het straatmeubelproject voor Barsingerhorn (samen met J. Konings) is Bey niet alleen ontwerper, maar ook regisseur: hij regisseert als het ware het landschap. Als weinig andere ontwerpers weet Bey een overtuigende rol te spelen in de hedendaagse ontwikkeling van product naar dienst. In het 'Healing Project', in de 'Light Shade shade', in het Kokon-meubilair en in de Treetrunk Bench voor Droog Design bereikt zijn werk een fascinerend karakter. Door herkenning en desoriëntatie krijgt het een eigen, intieme wereld.

Het werk van Jurgen Bey krijgt de laatste jaren niet alleen in de binnenlandse vakwereld en de populaire pers ruime aandacht, maar ook steeds meer in het buitenland. Als een van de weinige Nederlandse ontwerpers vinden niet zozeer zijn producten als wel zijn denk- en werkwijze navolging. Dit laatste gebeurt in belangrijke mate door Beys eigen inspanningen door middel van onderwijs, lezingen en voordrachten.
Straatmeubilair in Barsingerhorn

De jury van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst 2005 bestond uit Titus Eliëns (voorzitter), Ineke Hans, Bernard Hulsman, Herman Kossmann en Timo de Rijk.

Prins Bernhard Cultuurfonds Monumenten Prijs aan Stichting Monumentenzorg Curaçao Stichting Monumentenzorg Curaçao werd op 5 april 1954 opgericht door het Prins Bernhard Cultuurfonds Nederlandse Antillen en Aruba met als doel 'het kweken van waardering voor de oude monumenten van bouwkunst, het behoud en herstel van zulke monumenten waarvan de historische en/of kunstzinnige waarde vaststaat en het exploiteren ervan, voor zover deze in eigendom aan de Stichting behoren.' De restauratie van het verwaarloosde landhuis 'Brievengat' vormde de aanleiding voor de oprichting. Sinds 1954 heeft men met succes een groot aantal karakteristieke landhuizen en andere monumenten op het eiland kunnen behouden, en met succes restauratieprojecten ontwikkeld die zich niet beperken tot de zorg voor het monument alleen. Landhuis Brievengat zijaanzicht.
Het is tegenwoordig een
centrum voor culturele activiteiten

De jury wil met de prijs aandacht vestigen op het behoud van het Nederlandse cultuurerfgoed op Curaçao. Naast het uitvoeren van restauratiewerkzaamheden van de eigen monumenten, coördineert en financiert de stichting restauraties van andere monumenten. Ook beloont zij eigenaren die hun monument gedegen onderhouden. De directe woonomstandigheden van monumentenbewoners worden verbeterd of zij krijgen vervangende woonruimte. De eigen monumenten van de stichting geeft men een zodanige functie dat deze een belangrijke rol vervullen in het dagelijkse maatschappelijke leven op Curaçao. Daarnaast krijgen werkloze jongeren de kans om een restauratievakopleiding te volgen en wordt draagvlak gecreëerd door het ondersteunen van publicaties, onderwijsprojecten en televisieprogramma's, met als doel de bevolking bewust te maken van het belang van monumentenzorg op Curaçao. Gerestaureerde woning

Met het kandidaatstellen van Stichting Monumentenzorg Curaçao wil de jury de aandacht vestigen op het belang van behoud van het Nederlandse cultuurerfgoed op Curaçao. Een belangrijke overweging bij het toekennen van de prijs is het feit dat de stichting bij een breed publiek dat belang onder de aandacht brengt.

De jury van de Prins Bernhard Cultuurfonds Monumenten Prijs 2005 bestond uit Mariet Willinge (voorzitter), Guus Borger, Hildebrand de Boer, Peter Karstkarel en Ab Welgraven.




Prins Bernhard Cultuurfonds