European Union

IP/05/903

Brussel, 12 juli 2005

Raad steunt driejarenplan van de Commissie voor meer groei en werkgelegenheid

Vandaag heeft de Ecofin-Raad zijn goedkeuring gegeven aan het door de Europese Commissie opgestelde driejarige pakket geïntegreerde richtsnoeren 2005-2008 voor meer groei en werkgelegenheid in Europa. Naast aanbevelingen voor concrete prioritaire maatregelen bevat het een totaalaanpak voor het macro-economisch, micro-economisch en werkgelegenheidsbeleid. Doel is herstel van de economische groei en de werkgelegenheid in Europa. In de nieuwe geïntegreerde richtsnoeren zijn de twee centrale op het Verdrag gebaseerde coördinatie-instrumenten voor het economische en werkgelegenheidsbeleid - de globale richtsnoeren voor het economisch beleid en de werkgelegenheidsrichtsnoeren - samengevoegd. Door een beperking van het aantal richtsnoeren en door de focus op de belangrijkste groei- en werkgelegenheidsmaatregelen zorgt het voor een eenvoudigere, gerichtere en samenhangendere economische governance in de EU. Het pakket bevat richtsnoeren voor nationale hervormingsprogramma´s die de lidstaten uiterlijk 15 oktober 2005 gereed moeten hebben.

Voorzitter José Manuel Barroso: Het verheugt me zeer dat de lidstaten zich volledig scharen achter de prioritaire maatregelen en de nieuwe opzet van de economische governance, die nodig zijn voor meer groei en werkgelegenheid in de EU. Nu moeten deze goede bedoelingen nog worden vertaald in concrete maatregelen en hervormingen op nationaal en EU-niveau.

In de vandaag goedgekeurde geïntegreerde richtsnoeren wordt benadrukt dat de lidstaten en de EU elke gelegenheid moeten aangrijpen om de lagere overheden, de sociale partners en het maatschappelijk middenveld te betrekken bij de uitvoering van de geïntegreerde richtsnoeren. Overeenkomstig de afspraken in het kader van "Lissabon" moeten zij verslag uitbrengen over de gemaakte vorderingen.

Op basis van de richtsnoeren zullen alle lidstaten een eigen driejarig nationaal hervormingsprogramma opstellen, dat uiterlijk 15 oktober
2005 gereed moet zijn. Elk najaar zullen ze in één nationaal Lissabon-verslag informatie verstrekken over het eigen hervormingsprogramma. De Commissie zal deze verslagen in een jaarlijks in januari uit te brengen EU-voortgangsverslag tegen het licht houden. Op basis van het voortgangsverslag zal de Commissie indien nodig komen met wijzigingsvoorstellen voor de geïntegreerde richtsnoeren. Voor meer informatie over de nieuwe governanceopzet: zie MEMO/05/123.

Op 2 februari 2005 is de Commissie gekomen met voorstellen om de Lissabon-strategie nieuw leven in te blazen en te richten op twee hoofdtaken: zorgen voor een sterkere en duurzame groei en voor meer en betere banen. Sindsdien werken de EU-instellingen aan een vertaling van het nieuwe elan in concrete maatregelen. De Europese Raad van maart, het Europees Parlement en de Europese sociale partners schaarden zich volledig achter het voorstel van de Commissie om de strategie van Lissabon nieuw leven in te blazen en daarin de accenten te verleggen.

Een belangrijk element van de revitalisatie van de Lissabon-strategie is een grondige analyse van de governanceopzet, een duidelijkere afbakening van nationale en EG-verantwoordelijkheden en een nauwere onderlinge afstemming van taken en bevoegdheden. Daarmee zijn beleidsmaatregelen opgesplitst in elkaar aanvullende, maar wel afzonderlijke nationale en EU-agenda´s.

Op verzoek van de Europese Raad zal de Commissie vóór augustus haar eigen communautaire Lissabon-programma indienen met alle aanvullende EU-maatregelen voor de nationale programma´s.