Dienstenbond CNV

Verhouding vakbonden Getronics PinkRoccade blijft koel. 12-07-2005

Op 7 juli hebben wij met Getronics/Pink Roccade (GPR) rond de tafel gezeten om te praten over de verstoorde verhoudingen. Dit naar aanleiding van de manier waarop GPR het gros van het oud-PinkRoccade-personeel heeft overvallen met stopzetting van hun pensioenregelingen.

Wij hadden de directie in de afgelopen week duidelijk gemaakt dat wij opheldering willen over wat hier gebeurd is. Want GPR handelt naar onze mening in strijd met de afspraken die wij in april met elkaar hebben gemaakt.

Alweer een spoedoverleg met werkgever?
GPR realiseerde zich inmiddels ook dat een gesprek noodzakelijk was en heeft ons uitgenodigd voor een spoedbijeenkomst. Op 7 juli hebben wij wederom met de GPR directie rond de tafel gezeten. Wij hebben daar nogmaals aangegeven dat wij bepaald niet te spreken zijn over de manier van handelen die GPR gekozen heeft. De directie heeft erkend dat men ons voor het blok heeft gezet en bewust gebruik heeft gemaakt van de wettelijke mogelijkheid om eenzijdig, zonder overleg met bonden of medezeggenschap of wie dan ook, de vigerende pensioenregeling van Getronics toe te passen op het gehele concern. Wij hebben klip en klaar aangegeven dat deze aanpak, met het wetboek in de hand eenzijdig wijzigingen doorvoeren, weinig vertrouwen geeft voor de toekomst. Zeker omdat er andere afspraken lagen. Wie garandeert ons dan nog dat andere afspraken wel nagekomen worden?

Wat GPR hierop te zeggen had was voor ons onvoldoende. GPR wil met bonden overleggen over overgangsmaatregelen aangaande pensioenen. En men wil, net als de bonden, op een goede manier de verdere harmonisatie van arbeidsvoorwaarden oppakken. Maar aan mooie woorden alleen hebben we niet zoveel. Dat geeft geen garanties.

Zeggenschap van vakbonden over SVG-regeling.
Wij hebben aangegeven dat wij invloed willen op de inhoud en uitvoering van de SVG-regeling nu het aantal deelnemers in die regeling meer dan verdubbelt. Met andere woorden: dat die regeling onderdeel wordt van de CAO van GPR en dus domein van onderhandelingen met de vakorganisaties. Helaas heeft GPR geen concrete toezeggingen gedaan. Men heeft wel begrepen dat dit voor ons "een zwaarwegend punt" is. En men staat er wel met "enige welwillendheid" tegenover. Maar GPR wil eerst onderzoek doen naar de consequenties.

GPR aan zet om vertrouwen werknemers terug te winnen. Het gesprek van 7 juli heeft nog zeker niet de zon doen doorbreken in de verhoudingen tussen GPR en bonden. De oud-PinkRoccade werknemers zitten op het gebied van pensioenen nog in grote onzekerheid. De werknemers weten wat ze kwijt raken, maar het is nog onduidelijk wat er voor terugkomt. Als CNV Dienstenbond maken wij ons nu grote zorgen over de integratie van Getronics en PinkRoccade op arbeidsvoorwaardelijk vlak . (z.o.z)

Pas zodra GPR bereid is vakbonden zeggenschap te geven in de SVG-regeling wordt er een stap gezet in de richting van een herstel van het vertrouwen. GPR laat binnen enkele weken weten of men nu wel of niet bereid is tot zeggenschap van de bonden.

Vragen?
Als u nog vragen heeft over deze info kunt u contact met ons opnemen via m.limmen@cnvdibo.nl U kunt echter ook telefonisch contact met ons opnemen via 023-5651052.