GroenLinks

Les van Srebrenica: Balkan moet perspectief op EU-lidmaatschap behouden

Srebrenica, remembrence for the future 9 juli 2005

"Een van de belangrijkste lessen van het Srebrenica-drama is dat de Balkan-regio het perspectief op EU-lidmaatschap moet behouden", aldus GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk tijdens het debat in het europarlement over de toekomst van de Balkan tien jaar na Srebrenica. Maandag is hij aanwezig bij de herdenking.

Lagendijk benadrukte bij het debat in het Europees Parlement woensdag 6 juli dat Srebrenica niet alleen een pijnlijk hoofdstuk in de Europese geschiedenis is, maar evengoed een pijnlijk heden vertegenwoordigt. "Nog steeds is de terugkeer van veel gevluchte moslims naar Srebrenica onmogelijk. Nog steeds is de identificatie van veel slachtoffers door gebrek aan financiële middelen en andere ondersteuning niet afgerond. Bovendien krijgen Servische kinderen op school nog steeds een gekleurde visie op het drama voorgeschoteld", aldus Lagendijk.

"Ondanks het feit dat het Franse en Nederlandse nee slechts voor een zeer klein deel is ingegeven door onvrede over uitbreiding van de unie, is een toekomstig lidmaatschap van een aantal landen op de Balkan in een negatief daglicht komen te staan. Politici die tegen verdere uitbreiding zijn, grijpen het nee aan om hun positie te verstevigen. Om drama's zoals die in Srebrenica in de toekomst te voorkomen en de stabiliteit op de Balkan te vergroten, is behoud van perspectief op EU-lidmaatschap echter essentieel", aldus Lagendijk in het debat met de Europese Commissie.

Zaterdag 9 juli gaat Lagendijk naar Sarajevo. Daar organiseert de Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, een grote conferentie over Srebrenica en de toekomst van de Balkan. Maandag 11 juli zullen zij de herdenking van de massaslachting in Srebrenica bijwonen.

Link:


- programma bijeenkomst Groenen/EVA-fractie in Sarajevo en Srebrenica

«