NEN


ISO doet voorstel voor mondiale richtlijn voor risicomanagement

Nederlandse organisaties lijken positief te staan tegenover het opstellen van een mondiale richtlijn voor risicomanagement. Dat is het resultaat van een inventarisatie van NEN, het Nederlands centrum van normalisatie.

ISO stelt voor om een richtlijn voor risicomanagement te schrijven. Als onderbouwing voor het voorstel wijst ISO op het toenemende belang van zogenoemd 'corporate governance'. Voor organisaties die daaraan willen werken is effectief risicomanagement onontbeerlijk. Ook verzekeraars en financiële instellingen vragen steeds vaker om aantoonbaar goed risicomanagement bij hun cliënten. De principes van risicomanagement zijn nog niet vastgelegd in een internationale norm. Hetzelfde geldt voor de generieke richtlijnen voor de implementatie

Het voorstel van ISO is voorgelegd aan alle landeninstituten die lid zijn van ISO, inclusief het Nederlandse NEN. Het voorstel behelst een richtlijn die van toepassing is op alle types organisaties en op alle mogelijke risico's. Het is de bedoeling dat de nieuw op te stellen richtlijn een praktische handreiking biedt voor het identificeren en managen van risico's. Dit helpt een organisatie zijn prestaties te verbeteren door het maximaliseren van de kansen en het minimaliseren van verliezen. Het gaat uitdrukkelijk om een richtlijn, die niet zal worden gebruikt voor certificatiedoeleinden.

NEN heeft het ISO-voorstel aan een groot aantal organisaties in Nederland voorgelegd. Gevraagd is wat zij vinden van het voorstel. Daarbij is ook gevraagd of zij bij de eventuele ontwikkeling van de ISO-richtlijn betrokken willen zijn. Hierop hebben ruim 40 organisaties gereageerd. Het overgrote merendeel reageerde positief. Ruim 15 organisaties gaven aan actief te willen bijdragen, bijvoorbeeld door deelname in een Nederlandse normcommissie. De weinige tegenstanders zijn van mening dat risicomanagement een zaak van maatwerk is en er per bedrijf zal en moet verschillen. De toegevoegde waarde van een algemene richtlijn voor risicomanagement wordt door hen niet gezien.

NEN zal positief stemmen op het voorstel. Indien het initiatief door voldoende landen wordt ondersteund zal een ISO-werkgroep onder voorzitterschap van Australië de taak krijgen een concept voor de richtlijn te ontwikkelen. NEN zal dan waarschijnlijk een normcommissie oprichten om de Nederlandse inbreng bij dit project vorm te geven.

Meer informatie:
drs. Dick Hortensius, NEN-Managementsystemen
tel. (015) 2 690 115, e-mail: dick.hortensius@nen.nl