Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
11 juli 2005
Ons kenmerk
DGTL/05.003006
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

1 (apart verzonden)
Uw kenmerk

-
Onderwerp
Vermindering administratieve lasten voor burgers

Geachte voorzitter,

Eén dezer dagen biedt de Minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties u het kabinetsplan aan om de administratieve lasten voor burgers met 25% te verminderen. In het bijgaande rapport "Minder lastig voor burgers" is aangegeven welke maatregelen ik wil nemen om de AL voor burgers te verminderen.

De administratieve lasten voor burgers van het ministerie van Verkeer en Waterstaat bedroegen op de afgesproken peildatum (31 december 2002) 13,2 miljoen uren en E 174,4 miljoen kosten. Dit tijdsbeslag volgt nagenoeg volledig uit de Wegenverkeerswet en bijbehorende regelingen, de kosten volgen volledig daaruit.

Het betreft regelingen over het behalen en vernieuwen van rijbewijzen, over de kentekenbewijzen en over de voertuigkeuring (APK). Uit onderzoek is gebleken dat doelgroepen van het AL-reductiebeleid niet in het bijzonder getroffen worden door de regelgeving van mijn ministerie. Het pakket maatregelen dat ik wil nemen, is daarom algemeen gericht.

De reductiemaatregelen belopen qua tijd in totaal 1,9 miljoen uren (14,4%) en qua kosten E 39,6 miljoen (22,7%). Het overgrote deel hiervan, 1,6 miljoen uren (12,0%) en E 39,1 miljoen (22,4%) kosten, wordt voor einde 2007 bereikt.

De reductiemaatregelen zijn besproken met een 'externe commissie', gevormd door enkele vertegenwoordigers van de ANWB . De externe commissie steunt de reductiemaatregelen.

Naast deze reductiemaatregelen die nu in uitvoering worden genomen, onderzoek ik enkele aanvullende mogelijkheden om administratieve lasten aan te pakken:
De indicatiestelling voor de invalidenparkeerkaart en de invalidenparkeerplaats; dit onderzoek wordt samen met enkele andere bij indicatiestellingen betrokken departementen aangepakt. De feitelijke indicatiestelling gebeurt door de gemeenten. Met reductiemaatregelen op dit onderwerp zou de doelgroep chronisch zieken en gehandicapten tegemoetgekomen kunnen worden.
De recreatievaart (voor grote onderdelen van de recreatievaart gelden overigens nu al geen administratieve lasten vanuit mijn ministerie). De APK-keuringseisen in vergelijking met wat internationaal verplicht is en de wijze van keuring per eis.
Over eventuele aanvullende reductiemogelijkheden die hieruit volgen, zal ik de Kamer te zijner tijd informeren.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs

-----------------------
Chronisch zieken en gehandicapten, ouderen, uitkeringsgerechtigden en vrijwilligersorganisaties (georganiseerde burgers) De Consumentenbond heeft op mijn uitnodiging voor deze commissie geantwoord dat volgens hun taakverdeling met de ANWB dit onderwerp door de ANWB wordt behartigd