Provincie Groningen

Besluitenlijst Provinciale Staten 6 juli 2005
10 juli 2005

Provinciale Staten hebben kennis genomen van het plan van aanpak Structuurvisie Zuiderzeelijn, gedebatteerd over de Nota Bouwen en Wonen 2005-2008 en ingestemd met de Samenwerkings- en ontwerpbestuursovereenkomst Meerstad. De Startnotitie MER wegverbinding Mensingeweer-Winsum-Groningen is voor kennisgeving aangenomen en de Staten hebben een uitgangspuntendebat gevoerd over het initiatiefvoorstel van D66 voor een Referendumverordening, dat op 14 september dit jaar wordt voortgezet. Ook hebben Provinciale Staten afscheid genomen van de StatenledenRuth Peetoom (CDA) en Fleur Gräper-van Koolwijk (D66), die de Staten gaan verlaten. Statenlid Van Zuijlen (GroenLinks) heeft het college mondelinge vragen gesteld over de hongerstakende asielzoekers in Ter Apel.

1. Plan van aanpak Structuurvisie Zuiderzeelijn Provinciale Staten hebben kennis genomen van het plan van aanpak Structuurvisie Zuiderzeelijn. De fracties in Provinciale Staten vinden het van belang dat de uiteindelijk gekozen variant sterk bijdraagt aan economische structuurversterking en ontwikkeling van Noord-Nederland.

Structuurvisie
Het doel van de Structuurvisie is de besluitvorming over nut en noodzaak van het project te faciliteren. De structuurvisie zal de kaders vaststellen waarbinnen verdere uitwerking moet plaatsvinden.

Plan van aanpak
Het plan van aanpak omvat de hoofdlijnen voor de opzet en inhoud van de Structuurvisie. Belangrijke elementen zijn onder andere: de probleemanalyse (ambities, ontwikkelingen, beoogde doelen), oplossingsalternatieven, integraal ruimtelijk ontwerp per alternatief, de kosten, effecten, risico's, financiering en de strategische milieubeoordeling.

Voor 1 april 2006 wordt de Tweede Kamer gerapporteerd over de uitkomsten van de structuurvisie. Aansluitend start het proces van advisering en inspraak. Het definitieve kabinetsbesluit over de structuurvisie en het vervolgproces is gepland rond 1 juni 2006.


2. Besluitvorming Meerstad Groningen
Provinciale Staten hebben ingestemd met de
Samenwerkingsovereenkomst (SOK) Meerstad en het ontwerpbesluit van Gedeputeerde Staten over de oprichting van en deelname door de provincie in de Stichting Kapitaal en de Stichting Zeggenschap.

Aangenomen moties
De door de Partij van de Arbeid ingediende motie om een informatiecentrum in Meerstad te realiseren is door Provinciale Staten met algemene stemmen aanvaard.
De Staten vinden de betrokkenheid van de burgers bij de verder ontwikkeling van Meerstad van groot belang. Een informatiecentrum in Meerstad is volgens Provinciale Staten een efficiënte en adequate voorziening en een goed signaal voor de bewoners.

Financiële middelen
De Staten hebben ingestemd de Stichting Kapitaal en de Stichting Zeggenschap de volgende middelen ter beschikking te stellen:


* EUR 2.000,-- voor deelneming in het aandelenkapitaal van GEMM Beheer BV

* EUR 48.000, -- voor deelneming in GEMM CV
* EUR950.000,-- als aandeel in de achtergestelde lening voor GEMM CV

Provinciale Staten hebben verder ingestemd met het garant staan voor een bedrag van maximaal EUR 5 miljoen in het restrisico en met de Bestuursovereenkomst op hoofdlijnen, het ontwerp van de Bestuursovereenkomst.

Samenwerkingsovereenkomst
De Samenwerkingsovereenkomst (SOK) geeft het kader voor de wijze waarop de bij Meerstad betrokken partijen gaan samenwerken in de Grondexploitatiemaatschappij Meerstad CV (GEMM). In de SOK staan gemaakte afspraken en maatregelen die de
grondexploitatiemaatschappij nog moet nemen. De GEMM stelt onder andere een ondernemingsplan op waarin de projectorganisatie is uitgewerkt en een ontwikkelingsstrategie waarbij het exploitatiegebied wordt opgedeeld in verschillende deelgebieden met daarbij horende deelexploitaties.

Bestuursovereenkomst
Het doel van de Bestuursovereenkomst (BOK) is te voorzien in een doelmatige inbreng door publieke partijen in de GEMM CV en GEMM Beheer B.V. en in de onderlinge afstemming van beleid tijdens de uitvoering van het project.

Provinciale Staten hebben ingestemd met het ontwerp van de BOK, waarin de publieke partijen, de provincie, de gemeenten Groningen en Slochteren, Bureau Beheer Landbouwgronden en ook het Waterschap Hunze en Aa's en Staatsbosbeheer hun onderlinge samenwerking zullen vastleggen.


3. Nota Bouwen en Wonen 2005-2008
Provinciale Staten hebben kennis genomen van het ontwerp van de Nota Bouwen en Wonen 2005-2008: prioriteit voor uitvoering.

Uitwerking van het Provinciaal Omgevingsplan
De Nota Bouwen en Wonen is een formele uitwerking van het Provinciaal Omgevingsplan (POP). Het POP zet in op bundeling van wonen in stedelijke centra en op het instandhouden en verbeteren van de leefbaarheid in steden en dorpen.
Doel van het POP is het realiseren van een kwalitatief hoogwaardig woningaanbod dat alle Groningers, ongeacht het inkomen, voldoende keuzemogelijkheden biedt. Het combineren van wonen en zorg is daarbij een belangrijk element.

Prioriteit voor uitvoering
De provincie geeft de komende jaren prioriteit aan de uitvoering van de bestaande woonplannen, over de periode 2002-2006. Vanwege vertraging in de uitvoering van deze woonplannen, krijgen gemeenten tot 2008 de tijd om hun woonplannen re realiseren. Om de bouwproductie op langere termijn niet te belemmeren met de grenzen die de provincie stelt aan de woningvoorraad per gemeente, krijgen gemeenten de ruimte om ook bouwcapaciteit te ontwikkelen voor de periode 2009 t/m 2014.
Vernieuwing van de bestaande woningvoorraad wordt soms belemmerd door een gebrek aan herhuisvesting. Daarom biedt de provincie gemeenten de ruimte om eerst nieuwe woningen te bouwen voorafgaand aan de transformatie van woningen.


4. Startnotitie MER wegverbinding Mensingeweer-Winsum-Groningen Provinciale Staten hebben op 27 april dit jaar de startnotitie tracéstudie Mensingeweer - Winsum - Groningen vastgesteld. In de Statenvergadering van 27 april is een aantal moties ingediend. De moties zijn verwerkt in de startnotitie.
Provinciale Staten hebben nu kennisgenomen van de Startnotitie MER wegverbinding Mensingeweer-Winsum-Groningen.

De Startnotitie
Met deze startnotitie willen de provincie Groningen en de gemeenten Bedum, de Marne en Winsum de verbinding tussen Noordwest-Groningen en de ring Groningen (stad) verbeteren. Hiervoor wordt een m.e.r.-procedure doorlopen, een hulpmiddel voor de besluitvorming. Deze procedure heeft tot doel om het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming over het project. Met Milieueffectrapport (MER) ondersteunt hierbij.

De moties:

0+ plus alternatief opgenomen
Met een door de PvdA ingediende motie hebben de Staten het college verzocht de richtlijnen voor de m.e.r.-procedure zo vast te stellen, dat afweging van aanpassingen op de huidige N361 naast het aanleggen van geheel nieuwe tracés mogelijk is en tegelijkertijd de effecten van beter openbaar vervoer in kaart te brengen. Deze motie is met algemene stemmen aanvaard en verwerkt in de starnotitie door het opnemen van een 0+ plus alternatief met creatieve oplossingen op het huidige tracé en de effecten van het OV/Kolibri.

Varianten Oude Ae en Bedum-West vervallen
Ook de door de PvdA ingediende moties om de onderzoeksvarianten Oude Ae, Bedum-West en Bedum-Winsum niet te onderzoeken zijn op 27 april door Provinciale Staten aangenomen. Dit omdat bij deze varianten het open natuurlandschap wordt doorkruist en dit onrust veroorzaakt bij bewoners, boeren en milieuorganisaties, pas verkavelde gebieden worden doorkruist, weidevogels ernstig worden gestoord en er in diverse gemeenteraden zeer weinig steun bestaat voor de landschapsdoorsnijdende alternatieven.

Beide alternatieven zijn daarom ook door Gedeputeerde Staten niet opgenomen in de startnotitie.

Wel onderzoek naar alternatief Bedum-Winsum
De Staten vinden het niet nodig om het alternatief Bedum-Winsum te onderzoeken en hebben daarover 27 april een motie ingediend. Het college van Gedeputeerde Staten heeft aangegeven deze motie niet uit te voeren, omdat het college vindt dat het niet wijs is het alternatief Bedum-Winsum niet te onderzoeken. Het college zal wel in de startnotitie verwijzen naar de motie en de uitspraak van de Staten.

Van Adorp naar Zuidwolde aansluitend op de Eemshavenweg De variant 'ten noorden van Adorp in zuidelijke richting aftakken naar Zuidwolde' wordt ook onderzocht in de tracéstudie. Dit is het gevolg van een door het CDA en de ChristenUnie ingediende motie. De Staten zijn van mening dat het noodzakelijk is om natuur en landschappelijke waarden te ontzien.

Variant Onderdendam en Bedum
Ten slotte wordt ook de variant via Onderdendam en Bedum betrokken bij de tracéstudie. Hierover heeft de PvdA op 27 april een motie ingediend. Onderdendam kampt al jaren met overlast van doorgaand verkeer. Het dorp Bedum heeft last van vrachtverkeer, dat in de toekomst zal toenemen. Deze weg kan relatief makkelijk beschikbaar worden gemaakt als gebiedsontsluitingsweg-A. Dit heeft minder consequenties voor het natuurlandschap en vergt een minder forse financiële bijdrage.


5. Initiatiefvoorstel Referendumverordening Provinciale Staten hebben gedebatteerd over uitgangspunten voor een Referendumverordening. De acht fracties in Provinciale Staten hebben hun standpunt kenbaar gemaakt. De Statenfracties zaten niet op één lijn. Afgesproken is dat de Statencommissie Bestuur en Financiën op 14 september van dit jaar verder praten over dit onderwerp.

De Referendumverordening is nodig om een provinciaal referendum te organiseren. Een provinciaal referendum biedt de mogelijkheid om bij majeure onderwerpen de inwoners van de provincie Groningen rechtstreeks te horen.

Achtergrond
Op 1 januari 2005 is de Tijdelijke referendumwet vervallen. Daarnaast blijkt volgens D66 uit de nasleep van het referendum over de Europese Grondwet er grote behoefte is onder de bevolking om vaker geraadpleegd te worden over diverse grote onderwerpen door middel van referenda.
De provincie Groningen kan op dit moment geen referendum houden, omdat een referendumverordening ontbreekt. Met dit initiatiefvoorstel wil D66 hierin tegemoet komen.


6. Wijzigingen in bestuurlijke vertegenwoordigingen GroenLinksProvinciale Staten hebben Statenlid Eduard van Zuijlen (GroenLinks) aangewezen als lid van het Algemeen Bestuur van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Hij volgt hiermee Statenlid Wiebe van der Ploeg (GroenLinks) op. Attie Bos (fractievoorzitter GroenLinks) is aangewezen als plaatsvervangend lid van het Algemeen Bestuur SNN.

Marijke Folkerts (GroenLinks) volgt Eduard van Zuijlen op in zijn functie als lid in de Algemene Vergadering van het Interprovinciaal Overleg (IPO).


7. Actualisering rapport Herijking Investeringsniveau Infrastructuur (H2i2)
Provinciale Staten hebben ingestemd met het rapport Actualisering Herijking Investeringsniveau Infrastructuur. De Staten beschouwen dit H2i2-rapport als beleidskader voor de weginfrastructuur in de komende jaren en houden rekening met de uitvoering van dit rapport in de opgenomen projecten.

Het in 2001 verschenen rapport Herijking Investeringsniveau Infrastructuur (H2i) is geactualiseerd met als doel om een zo compleet mogelijk beeld te geven van de noodzakelijke nieuwbouwprojecten en de urgente reconstructie- en vervangingsprojecten die tot 2010 tot uitvoering moeten komen, inclusief de daarvoor noodzakelijke middelen. De provincie actualiseert het rapport eens per vier jaar omdat nieuwe ontwikkelingen en ontwikkelingen die sneller gaan dan verwacht ervoor zorgen dat het beleid op het terrein van de infrastructuur gewijzigd moet worden.


8. Provinciale Staten adviseren over verbouw pluimveestal

Provinciale Staten gaan akkoord met de verklaring van geen bezwaar door het college van Gedeputeerde Staten voor de bouw van een pluimveestal in Meedhuizen.

Verzoek
Het college van B&W van de gemeente Delfzijl heeft de provincie Groningen gevraagd om een verklaring van geen bezwaar voor de bouw. Pluimveehouder B.J. Veerman uit Meedhuizen heeft de gemeente Delfzijl verzocht een stal van 1700 m2 bij het volwaardige pluimveehouderijbedrijf te bouwen. De bestaande stallen hebben een oppervlakte van 2600 m2, zodat na uitbreiding de totale omvang van het bedrijf ca. 4300 m2 is.

In strijd met bestemmingsplan
Uitbreiding van het bedrijf heeft betrekking op het bestemmingsplan 'Buitengebied Deelgebied Midden' en heeft daarin de bestemming 'Agrarische doeleinden'. De uitbreiding van het pluimveehouderijbedrijf is hiermee in strijd, omdat de oppervlakte van gebouwen in dit bestemmingsplan niet groter mag zijn dan 2000 m2.

Redenen voor afwijking van provinciaal beleid Realisering van het bouwplan is in strijd met het provinciaal beleid, dat een totale oppervlakte van 3600 m2 toestaat. Normaal gesproken wordt een verzoek dan afgewezen, maar de Staten zijn het met het college van GS eens dat er goede redenen zijn om van dit beleid af te wijken.


* Uitbreiding is noodzakelijk om levensvatbaarheid van het bedrijf te waarborgen

* Milieuhygiënisch kan het bedrijf aan de wettelijke regelingen voldoen

* De uitbreiding doet geen afbreuk aan de landschappelijke waarden
* In het gebied komen geen bijzondere natuurwaarden voor
* Vanuit archeologisch oogpunt zijn er geen bezwaren

Afscheid Ruth Peetoom (CDA) en Fleur Gräper-van Koolwijk (D66) Provinciale Staten hebben vandaag afscheid genomen van de Statenleden Ruth Peetoom (CDA) en Fleur Gräper-van Koolwijk (D66) die sinds 1999 lid zijn van Provinciale Staten.
Beide Statenleden hebben hun Statenlidmaatschap moeten opzeggen omdat hun echtgenoten een baan buiten de provincie hebben gevonden en zij mee verhuizen. Als Statenlid moet je in de provincie wonen waar je lid bent van de Staten.

Mondelinge vragen
Statenlid Eduard van Zuijlen (GroenLinks) heeft het college van Gedeputeerde Staten mondelinge vragen gesteld over de hongerstakende asielzoekers in Ter Apel. Hij vroeg onder andere of het college op de hoogte is van de situatie in Ter Apel en of het college een rol speelt bij de oplossing van deze situatie.
Het college gaf aan dat zij op de hoogte is en zal spreken met de burgermeester van Ter Apel en zal toetsen of de provincie kan helpen bij deze problematiek.