Het Nederlandse Rode Kruis

11 juli 2005
Het Rode Kruis bezoekt Guantanámo Bay

Het Rode Kruis spreekt onder vier ogen met de gevangenen, zoals hier in Colombia. Foto ICRC.

Het Internationale Rode Kruis Comité bezoekt sinds begin 2002 Guantánamo Bay. In het Amerikaanse gevangenkamp op Cuba worden meer dan 500 personen verdacht van terreurdaden vastgehouden. Het gaat vooral om mannen die in Afghanistan zijn opgepakt als vermeend Taliban of Al-Qa´ida strijder. De meeste gevangenen zitten al jaren vast zonder aanklacht of proces. Het Rode Kruis kijkt of de gevangenen humaan worden behandeld in overeenstemming met het humanitair oorlogsrecht.

Alle deuren open
Als het Internationale Rode Kruis Comité (ICRC) een gevangenis bezoekt, worden alle delen van de gevangenis bekeken: geen deur blijft ongeopend. De taak om gevangenen te bezoeken is vastgelegd in de Verdragen van Genève en de Aanvullende Protocollen. De bezoeken vinden plaats met toestemming van de Amerikaanse autoriteiten. De gevangenisautoriteiten moeten hun volledige samenwerking geven. De gevangenen worden meerdere keren bezocht en hen wordt gevraagd hoe ze worden behandeld. Dit gebeurt individueel en zonder toezicht van autoriteiten.

Het Rode Kruis zoekt niet de publiciteit met haar bevindingen. Aanbevelingen worden direct gemeld aan de Amerikaanse autoriteiten. Zo kan het Rode Kruis haar neutraliteit waarborgen en is de toegang tot de gevangenen veiliggesteld.

Rode Kruis-berichten
Een andere taak van het Rode Kruis is de gevangenen in contact te brengen met hun familie. Dit gebeurt door het uitwisselen van Rode Kruis-berichten. De berichten worden door het Rode Kruis en de Rode Halve Maan over de hele wereld ingezameld en verspreid.

Het Rode Kruis vindt dat er een rechterlijke uitspraak moet komen over de juridische status van de gevangenen. Op dit moment is niet duidelijk of de gevangenen moeten worden erkend als krijgsgevangenen of illegale strijders. Dit heeft gevolgen voor de rechten die aan de verschillende groepen worden toegekend. Ongeacht hun status hebben alle gevangenen recht op een humanitaire behandeling en een onafhankelijke rechtsgang.

Meer informatie:

* Humanitair Oologsrecht