Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Onthulling monument Anne Frank

Op zaterdag 9 juli wordt op het Merwedeplein een monument onthuld ter nagedachtenis aan Anne Frank. Van 1933 tot 1942 woonde Anne op het Merwedeplein. In het plantsoen waar haar bronzen beeltenis wordt geplaatst, liggen talloze voetstappen van haar.

Programma:
17.00 uur: ontvangst en welkomstwoord door stadsdeelvoorzitter Erik Koldenhof
17.05 uur: toespraak door Jacqueline van Maarsen, jeugdvriendin van Anne
17.15 uur: bijdrage van een islamitische en een joodse student in het kader van het project `Tweede Wereldoorlog in perspectief' 17.25 uur: toelichting door initiatiefnemer Gert-Jan Jimmink 17.30 uur: onthulling van het beeld door burgemeester Job Cohen

Het officiële gedeelte van het programma wordt muzikaal omlijst door celliste Saskia Bergen-Boon, lid van het Koninklijk Concertgebouworkest.
Aansluitend is er een feestelijke receptie met traditionele klezmermuziek.

In 1933 verhuist de familie Frank, onder de dreiging van het toenemende antisemitisme, van Duitsland naar Nederland. Met hun dochters Anne en Margot vestigen zij zich op het Merwedeplein in de Amsterdamse Rivierenbuurt.
Ook het vluchtadres aan het Merwedeplein is tijdelijk. Op 6 juli 1942 is de dreiging van de jodenvervolging door de Duitse bezetter zo groot geworden dat de familie Frank besluit onder te duiken. Ruim twee jaar woont Anne met haar familie in een achterhuis aan de Prinsengracht, later bekend als het Anne Frankhuis.
Op 4 augustus 1944 worden de onderduikers verraden en gedeporteerd naar de Duitse vernietigingskampen. Uiteindelijk overleeft alleen vader Otto Frank deze verschrikking.
Tijdens de onderduikperiode heeft Anne een dagboek bijgehouden. Zij heeft toen nooit kunnen voorzien dat dit het meest gelezen dagboek ter wereld zou worden. Het dagboek kreeg zij op 12 juni 1942 cadeau van haar vader. Samen met hem kocht zij het bij de boekhandel om de hoek bij het Merwedeplein, thans boekhandel Jimmink.

In 2004 diende boekhandelaar Gert-Jan Jimmink een burgerinitiatief met een groot aantal adhesiebetuigingen in bij de stadsdeelraad ZuiderAmstel. Hierin pleit hij voor het plaatsen van een monument op het Merwedeplein ter nagedachtenis aan Anne Frank. Het initiatief werd gehonoreerd door de stadsdeelraad. De in de Rivierenbuurt woonachtige beeldhouwster Jet Schepp kreeg vervolgens de opdracht voor het maken van een beeld.

Met de plaatsing van een bronzen beeld van Anne Frank in het plantsoen van het Merwedeplein keert zij symbolisch terug op de plaats waar zij een deel van haar jeugd doorbracht. Het beeld herinnert ook aan de dertienduizend joodse buurtgenoten die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. Voor de toekomst moet het een symbool worden in de strijd tegen intolerantie en antisemitisme.

Informatie over het project "Tweede Wereldoorlog in perspectief" is te vinden op www.amsterdamleeftsamen.nl .