Protestantse Kerk in Nederland
Srebrenica 10 jaar later
Over schuld, schaamte en verdringing
Op zaterdag 9 juli organiseren IKON, IKON-Pastoraat , IKV en Raad van Kerken in Nederland in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam een middag rondom het thema 'Srebrenica, 10 jaar later.'
De door Nederlandse Dutchbatters beschermde enclave Srebrenica wordt op 11 juli 1995 door de Bosnische Serviërs ingenomen. De Serviërs scheiden de mannen van de vrouwen en kinderen en voeren de mannen met bussen weg. Al snel is duidelijk dat het merendeel van de mannelijke moslimbevolking, ruim 7000 man, door de Bosnische Serviërs wordt vermoord. Ze laten hun nabestaanden, voor het merendeel vrouwen en kinderen, in diepe wanhoop achter. Al snel barst in Nederland, en daarbuiten, de vraag los of Dutchbat niet meer had kunnen en moeten doen om mensenlevens te redden.
Srebrenica heeft geleid tot veel vragen. Wat is daar precies gebeurd? Had de massamoord voorkomen kunnen worden? Wie was waarvoor verantwoordelijk? Is er sprake van schuld en zo ja: bij wie? De Nederlandse regering gaf opdracht tot een NIOD-onderzoek. De resultaten van dit onderzoek leidden ertoe dat premier Kok in april 2002 het ontslag van zijn kabinet aanbood. Een parlementaire enquêtecommissie Srebrenica ging daarna nog aan het werk en leverde een dik eindrapport. Daarna werd het stil rond Srebrenica op het Binnenhof.
Voor de aanwezige Dutchbatters is Srebrenica een levenslange nachtmerrie geworden. Wat heeft Srebrenica met hen gedaan? En hoe staat het met de Nederlandse bevolking? Leeft Srebrenica nog in onze hoofden, of is er sprake van collectieve verdringing of onverschilligheid? Heeft de politiek het debacle Srebrenica correct afgesloten of zijn de vragen naar ontkenning en verdringing ook op ons parlement van toepassing? En wat is er gebeurd met de vluchtelingen uit Srebrenica die naar Nederland zijn gevlucht? Steunt Nederland het voornemen van minister Verdonk om circa 200 van hen terug te sturen naar Bosnië? Doet Nederland wel genoeg voor de nabestaanden die in Bosnië trachten een nieuw leven op te bouwen? Over deze en andere vragen rond schuld, schaamte en verdringing gaat het deze middag.
Aan het begin van de bijeenkomst zijn enkele beeldfragmenten te zien uit een tv-special van de IKON over Srebrenica, die 's avonds op tv wordt uitgezonden. Sprekers zijn onder anderen Erna Rijsdijk, docent politicologie aan de Koninklijke Militaire Academie en Rein Nauta, hoogleraar godsdienstpsychologie in Tilburg. Er zijn columns van schrijver/historicus/psycholoog Eelco Runia, Abel Herzberger van de Werkgroep Nederland - Srebrenica en Bram Bregman van het Politiek Comité Stari Most. Daarnaast leveren verschillende mensen die bij Srebrenica betrokken zijn of waren vanuit het leger, de vredesbeweging en vluchtelingenwerk een korte bijdrage, onder wie krijgsmachtpastor Arie Engberts en Dion van den Berg van het IKV . Er is ook muziek, van Manuel Visser (altviool) en Erica Waardenburg (harp). Een korte viering - vormgegeven met medewerking van de Raad van Kerken - vormt het sluitstuk van de middag.
Plaats : Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein Amsterdam
Datum / tijd Zaterdag 9 juli 2005, 13.30 tot 17 uur (vanaf 13.00 uur inloop)
Middagvoorzitter : IKON-pastor Bram Grandia
Entree : ¤ 5, te betalen bij de ingang
Opgave : IKON-pastoraat, tel. (035) 6215555
Zie ook de site van het IKON-pastoraat : www.ikonpastoraat.nl