Saxion Hogescholen
BR>

vr 08 juli 2005

Iraanse studenten Bouwkunde aan Saxion Hogescholen studeren Cum Laude af

Studeren in een ander land en dan ook nog Cum Laude afstuderen. Jean-Michel Bellos en Helga Mardrousian uit Iran presteren dat. Zij ontvangen hedenmiddag 8 juli, om circa 15.30 uur, in het Van der Valk Hotel in Hengelo het hbo-diploma Bouwkunde van Saxion Hogescholen. Overigens leverde de gehele internationale afstudeergroep waar zij deel van uitmaakten een uitstekende prestatie. Het integrale plan voor de realisatie van een woonzorgcomplex (wozoco) dat zij maakten, leverde hen niet alleen een negen op, maar ook een nominatie voor de Saxion Prijs 2005 én de Afstudeerprijs Bouwend Nederland.

Bij de opleidingen Bouwkunde en Civiele Techniek van Saxion Hogescholen studeren studenten af in groepen van circa vier personen, in plaats van individueel. Dit vanwege de omvang en complexiteit van het werk. Deze manier van afstuderen levert naast een bewijs van inhoudelijk kennen en kunnen, meteen het bewijs dat studenten in teamverband projectmatig kunnen werken. In de bouwwereld een essentiële competentie.

De Iraniërs Jean Michel Bellos en Helga Mardrousian vormden met de Duitser Jürgen Konjer en de Nederlandse Anke Hermeling de interculturele projectgroep Sai-Co. De studenten verkenden ieders individuele ambities en vertaalden die naar gezamenlijke doelstellingen. Vanuit een heldere visie op de samenwerking ontstond een geolied team. Op micro-niveau bewezen zij de mogelijkheden van een multiculturele samenleving.

Sai-Co legde de lat hoog en zocht bewust een vrij complexe opdracht. Ze vond deze in de vorm van een bestaand ontwerp voor een woonzorgcomplex in Meppel. Dit voorlopige ontwerp van de architect werkten zij uit tot een integraal plan voor de realisatie. Sai-Co deinsde niet terug aanpassingen te maken in het ontwerp, op basis van vigerende wetgeving. Daarmee toonden de studenten aan in staat te zijn tot een juist evenwicht tussen wettelijke eisen op het gebied van veiligheid en de beeldkwaliteit, die natuurlijk voor de architect voorop stond. De integraliteit van de opdracht betreft niet alleen de symbiose die Sai-Co bereikte tussen de verschillende partijen en hun belangen, maar eveneens het gebouw zelf, in vorm en uitvoering een integratie van stad en land.

De beoordelaars, in- en extern, constateerden dat de studenten de vakkennis tot op detailniveau beheersen. Uit de individuele onderwerpen waarmee de studenten zich binnen het project bezighielden, bleek bovendien het persoonlijke meesterschap van alle vier. Daarmee oogsten de studenten grote bewondering bij zowel de externe begeleiders als de docenten. De hoogstaande prestaties die Iraniërs Jean Michel Bellos en Helga Mardrousian bovendien - buiten het afstudeerproject - leverden bij de overige studieonderdelen, leverde hen de Cum Laude-status.

De aannemers, betrokken bij de Afstudeerprijs Bouwend Nederland, nomineerden naast Sai-Co nog een tweede projectgroep. Ook deze projectgroep, bestaande uit Bouwkunde- studenten Martijn Lammertink, Gijs Asbroek, Mark Biggelaar en Dennis Pol, leverde een uitstekende prestatie. De studenten verkregen hun nominatie eveneens met een wozoco-project, in dit geval in Spijkenisse.


-------------------------------------------- EINDE PERSBERICHT-----------------------------------------