Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1A Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA DEN HAAG

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer AV/CAM/05/53091 333

Onderwerp Datum Contactpersoon Overleg kabinet - Stichting van de Arbeid 8 juli 2005

Op 7 juli 2005 heeft het kabinet het zogenoemde Voorjaarsoverleg gevoerd met centrale werkgevers- en werknemersorganisaties, verenigd in de Stichting van de Arbeid. Met deze brief breng ik u van de belangrijkste resultaten op de hoogte.

Er is uitgebreid stilgestaan bij het economisch beeld. Het kabinet heeft benadrukt dat het voorzichtige herstel zeer broos is. Het CPB heeft de groeiverwachtingen voor 2005 en 2006 neerwaarts bijgesteld vanwege de teleurstellende realisatiecijfers voor het eerste kwartaal van 2005. Recente CBS-cijfers laten zelfs een krimp van 0,5% zien. De verbetering van het consumentenvertrouwen die in het eerste kwartaal van 2005 zichtbaar was, blijkt in het tweede kwartaal ten dele verloren gegaan. Zorgelijk is ook dat de werkgelegenheidssituatie zich ongunstiger ontwikkelt dan verwacht. In het eerste kwartaal van 2005 was het arbeidsvolume van werknemers circa 70.000 arbeidsjaren lager dan in het eerste kwartaal van 2004. Aandachtspunt tenslotte blijft de stijging van de arbeidsproductiviteit. Deze blijft naar verwachting opnieuw achter bij de gemiddelde stijging van het eurogebied, die op zijn beurt bij voortduring achterblijft bij de concurrenten buiten het eurogebied.

Kortom: een voorzichtig herstel, dat nog gemakkelijk om kan slaan. Alertheid van alle betrokkenen is geboden, maar ook vertrouwen. De afgelopen periode is lastig geweest en dat heeft zijn weerslag gehad in de verhoudingen. Herstel van vertrouwen komt niet met een druk op de knop, daar moet in worden geïnvesteerd. Dit Voorjaarsoverleg markeert wat het kabinet betreft de overgang naar een periode van samenwerking aan een
middellangetermijnagenda. Een agenda waarin groei en participatie centraal staan. Waarin sociale innovatie, stijging van de arbeidsproductiviteit, structuurversterking en ruimte voor ondernemersschap een belangrijke plaats krijgen.

In dit kader heeft het kabinet het belang van het Nationaal Actieplan Lissabon onderstreept. Er moet alles aan worden gedaan dit tot een succes te maken en daarbij is het meer dan ooit noodzakelijk dat kabinet en sociale partners hier gezamenlijk de schouders onder zetten.

Wat betreft de begroting 2006 beslist het kabinet in augustus/ september. Duidelijk is wel dat ­ na een aantal zware jaren met lastenverzwaringen en koopkrachtverlies ­ 2006 een jaar

2

kan worden zonder nieuwe bezuinigingen, met lastenverlichting en bestedingen. Bij de afwegingen is een evenwichtig inkomensbeeld een belangrijk uitgangspunt. In dit verband heeft het kabinet nog eens bevestigd dat met ingang van 1 januari 2006 de koppeling tussen lonen en uitkeringen volledig zal worden hersteld. Een herstel van de koppeling reeds per 1 juli 2005 ­ zoals door de vakcentrales bepleit ­ acht het kabinet niet mogelijk. Gelet op het nog zeer broze herstel van de economie en de tegenvallende resultaten in het eerste kwartaal, blijft "uiterste terughoudendheid" voor 2005 het motto.
Binnen de afwegingen ten aanzien van de begroting voor 2006 zal het kabinet serieus kijken naar een extra investering in de kinderopvang, met name ten behoeve van de middeninkomens.

Gesproken is vervolgens over de CAO-ontwikkelingen, mede in het licht van het sociaal akkoord van 5 november 2004. Uw Kamer heeft op 1 juni jl. een brief over de CAO- ontwikkelingen ontvangen. Inmiddels is een Algemeen Overleg gepland op 14 september a.s., waarin onder meer over de CAO-ontwikkelingen zal worden gesproken. De Kamer zal tegen die tijd een geactualiseerd overzicht ontvangen.

In het Voorjaarsoverleg heeft het kabinet vastgesteld dat veel is gebeurd sinds het sociaal akkoord. In lijn met het akkoord heeft het kabinet vele maatregelen uitgewerkt en zijn ook sociale partners bezig de centrale intenties om te zetten in CAO-afspraken. Wat dit betreft is het glas halfvol en wordt er in feite reeds sinds het sociaal akkoord gewerkt aan herstel van vertrouwen. Vanwege het belang voor de arbeidsparticipatie heeft het kabinet nogmaals benadrukt zeer te hechten aan een voortdurende terughoudende contractloonmutatie en invulling van de in de Stichting van de Arbeid gemaakte afspraak over loondoorbetaling in de eerste twee ziektejaren. Dit laatste ook in het perspectief van de WIA.

Tenslotte is gesproken over de ontwikkeling van de topinkomens. De zorgen over de ontwikkeling van de topinkomens en over het gebrek aan transparantie worden breed gedragen. De Stichting van de Arbeid onderstreept de noodzaak van uiterst terughoudende ontwikkeling ook van niet-CAO-inkomens. De Stichting van de Arbeid ziet echter geen reële mogelijkheden om langs de weg van CAO-afspraken hier wat aan te doen. Ook de beperking van de aftrekbaarheid van werknemersopties ziet de Stichting niet als een effectief instrument. Het kabinet zal deze reactie betrekken bij de voorbereiding van het Algemeen Overleg met uw Kamer op 29 september a.s.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)