Gemeente Nijmegen

Legionella in gymzaal in de Palembangstraat

In de gymzaal aan de Palembangstraat in Nijmegen is legionella aangetroffen. De bacterie bevindt zich in zowel de douches als in de voetendouche. De sanitaire voorzieningen in deze gymzaal zijn onmiddellijk gesloten en alle gebruikers, inclusief de basisscholen, zijn op de hoogte gesteld.

De gymzaal wordt regelmatig gebruikt door de leerlingen van drie basisscholen en een aantal sportclubs. Het blijkt dat er door de scholen de afgelopen periode geen gebruik is gemaakt van de sanitaire voorzieningen in deze gymzaal.

De sportclubs die gebruik maken van de gymzaal zijn eveneens op de hoogte gesteld van de besmetting van de douches. Personen die de afgelopen periode gebruik van de douches hebben gemaakt en last hebben van griepachtige verschijnselen, is geadviseerd contact op te nemen met de G.G.D.

De gymzaal is niet gereserveerd voor het onderbrengen van vierdaagselopers.

Alle gymzalen in Nijmegen worden twee keer per jaar bemonsterd op de aanwezigheid van legionella. Tien dagen geleden heeft de laatste bemonstering in de gymzaal aan de Palembangstraat plaatsgevonden. De uitkomst van deze bemonstering is vandaag ontvangen. Het is de eerste keer dat de bacterie geconstateerd wordt in deze accommodatie.