CBS

Flinke toename bijstandsuitkeringen

In het eerste kwartaal van 2005 is het aantal bijstandsuitkeringen flink toegenomen. Het aantal WW-uitkeringen nam licht toe. Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen daalde in de eerste drie maanden van 2005 fors. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Forse toename bijstandsuitkeringen

Eind maart 2005 zijn er 327 duizend bijstandsuitkeringen verstrekt. Een kwartaal eerder was het aantal verstrekte uitkeringen 316 duizend. Dat betekent dat het aantal bijstandsuitkeringen met gemiddeld 3 à 4 duizend per maand is gestegen. Ter vergelijking, in 2004 nam het aantal uitkeringen met gemiddeld bijna honderd per maand toe.

Nieuwe reeks voor de bijstandsuitkeringen

Om sneller cijfers over het aantal bijstandsuitkeringen te kunnen publiceren heeft het CBS de methode van waarneming gewijzigd. Met ingang van januari 2005 hebben de gegevens betrekking op het aantal geregistreerde uitkeringen in die maand. Voorheen werden ook de met terugwerkende kracht verstrekte uitkeringen meegeteld. De cijfers voor 2004 en maart 2003 zijn herberekend volgens de nieuwe methode.

Lichte stijging van het aantal WW-uitkeringen

Eind maart 2005 werden 341 duizend WW-uitkeringen verstrekt. Voor seizoen gecorrigeerd is dat 329 duizend. Het aantal uitkeringen steeg in het eerste kwartaal van 2005, gecorrigeerd voor seizoeneffecten, met ruim duizend per maand. In de tweede helft van vorig jaar was de stijging iets minder dan duizend per maand.

De stijging van de WW-uitkeringen komt volledig op het conto van vrouwen. In het laatste halfjaar steeg het aantal vrouwen met een WW-uitkering met duizend per maand. Het aantal mannen met een uitkering is al drie kwartalen op rij vrijwel gelijk.

Aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen neemt sneller af

Eind maart 2005 zijn er 950 duizend arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WAO, WAZ en Wajong) verstrekt. Dit is een afname met bijna 22 duizend uitkeringen ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal uitkeringen in het eerste kwartaal van 2005 is met meer dan 10 duizend gedaald. In de voorgaande drie kwartalen was de daling bijna 4 duizend per kwartaal. De versnelde afname komt onder meer door herkeuringen en doordat werknemers nu eerst twee jaar ziek moeten zijn alvorens in de WAO te kunnen instromen.

Technische toelichting

Algemeen

Het komt voor dat iemand twee of meer uitkeringen uit verschillende regelingen ontvangt, bijvoorbeeld een bijstandsuitkering naast een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het gaat om enkele tienduizenden mensen.

De gepubliceerde aantallen WW- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zijn inclusief zogenaamde nuluitkeringen. Dit zijn uitkeringen die niet tot uitbetaling komen door korting op de uitkering (bijvoorbeeld omdat men werkt), sanctie of schorsing. Bij de WW gaat het om ongeveer 17 duizend nuluitkeringen en bij de arbeidsongeschiktheid om 44 duizend.

De mutaties zijn berekend op onafgeronde aantallen en kunnen daardoor afwijken van het verschil van de afgeronde aantallen in de tabellen. De gegevens van de bijstand en de voor seizoenseffecten gecorrigeerde cijfers over de WW hebben deels een voorlopig karakter. Cijfers van de voorafgaande periode kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens.

Bijstand

De uitkomsten zijn gebaseerd op informatie van gemeenten over de Algemene Bijstandswet (ABW) en de Wet werk en bijstand (WWB). De uitkomsten hebben betrekking op thuiswonenden jonger dan 65 jaar met een periodieke, algemene bijstandsuitkering. Bijstand wordt toegekend aan huishoudens, waarbij doorgaans één persoon als aanvrager wordt aangemerkt. De cijfers van december 2004 en maart 2005 hebben een voorlopig karakter.

Met ingang van januari 2005 is de methode waarmee het voorlopig aantal uitkeringen voor de verslagmaand wordt vastgesteld, veranderd. Door deze werkwijze kunnen de voorlopige uitkomsten in de toekomst sneller gepubliceerd worden. Hierdoor worden alleen die uitkeringen meegenomen die daadwerkelijk in de desbetreffende maand geregistreerd stonden. Nagekomen informatie over uitkeringen die met terugwerkende kracht na afloop van de desbetreffende maand werden vastgesteld, worden niet meegeteld (administratieve vertraging). Voorheen was dit wel het geval. Door deze wijziging wordt nu een gelijke methode gehanteerd voor de vaststelling van het aantal arbeidsongeschiktheids- en WW-uitkeringen.

De gewijzigde werkwijze leidt tot een daling in het voorlopig aantal getelde uitkeringen. Dat betekent dus een trendbreuk met voorgaande jaren. In de definitieve uitkomsten worden de uitkeringen die met terugwerkende kracht worden toegekend wel meegeteld. De cijfers voor 2003 en 2004 zijn volgens de nieuwe methodiek berekend.

WW-uitkeringen

De uitkomsten hebben betrekking op het aantal uitkeringen in het kader van de Werkloosheidswet (WW). Door de maanduitkomsten te schonen voor seizoeninvloeden kunnen kortetermijnontwikkelingen beter worden gevolgd. Er is een reeks seizoengecorrigeerde maandcijfers van het aantal WW-uitkeringen beschikbaar vanaf januari 1992.

Eén persoon kan meer dan één WW-uitkering ontvangen. De 341 duizend WW-uitkeringen van eind maart 2005 werden verstrekt aan 324 duizend personen.

Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen

Een arbeidsongeschiktheidsuitkering kan verstrekt worden in het kader van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) en de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ).

Een persoon kan meer dan één arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen. De 950 duizend uitkeringen van eind maart 2005 werden verstrekt aan

934 duizend personen.

PB05-081

8 juli 2005

9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht