Plan Nederland



Blij met Live 8

Plan Nederland blij met Live 8

"Miljoenen mensen praten weer over armoede in Afrika"

Amsterdam, 4 juli

- Zo'n duizend artiesten in tien wereldsteden vestigden afgelopen zaterdag de aandacht van een miljardenpubliek op het armoedeprobleem in Afrika. Het grootste muziekevenement ooit had geen fondsenwervende doelstellingen, maar richtte zich op bewustwording van de wereldgemeenschap en pressie op de leiders van de G8, die deze week in het Schotse Gleneagles bij elkaar komen.

Niet onverschillig blijven
"Plan Nederland is blij met Live 8", zegt Yvonne Heselmans, hoofd Mondiale Educatie bij de kindgerichte ontwikkelingsorganisatie. "Miljoenen mensen praten weer over armoede in Afrika. Miljoenen mensen hebben de oproep van een keur aan wereldsterren gehoord niet onverschillig te blijven, maar eindelijk iets te doen aan de armoede in Afrika. In deze tijd waarin ontwikkelingssamenwerking regelmatig ter discussie staat, is dat een uitermate belangrijk tegengeluid."

Rechtvaardigheid
De vraag of ontwikkelingshulp wel effectief is, wordt ook in Nederland steeds vaker gesteld. Maar `de conclusie dat hulp helpt blijft fier overeind', aldus Diederik Samsom,Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid in het maartnummer van Children of the World, het kwartaalblad van Plan Nederland. `Baanbrekende studies van de Wereldbank hebben dat meer dan overtuigend aangetoond. Tussen al het geploeter, mislukte projecten en hinderlijke corruptie door, betekent ontwikkelingshulp voor miljoenen mensen dagelijks het verschil wel of geen onderwijs, wel of geen medicijnen, wel of geen eten. Dat is de essentie van de hulp: het verschil tussen wel of geen toekomst bieden aan miljoenen mensen. En dat moeten we niet minder doen, maar meer en vooral beter! `

Plan Nederland stelt zich op het standpunt dat geen hulp geven geen optie is. Yvonne Heselmans: " Live 8 ging niet over liefdadigheid, maar over sociale rechtvaardigheid. We moeten niet vergeten dat we in de Verenigde Naties en via een reeks internationale verdragen, waaronder het Verdrag voor de Rechten van het Kind, wereldwijd met elkaar hebben afgesproken dat iedereen op deze wereld bepaalde rechten heeft. Alle kinderen hebben recht op leven, recht op onderwijs, recht op gezondheidszorg, recht op participatie... Die afspraken betekenen dat we een bijdrage móeten leveren.
Dat er veel factoren zijn waardoor ontwikkelingsprojecten mislukken, is buitengewoon vervelend: corruptie, culturele barrières, conflicten... Maar beetje bij beetje vinden we daar antwoorden op en komen we verder. Niet door hulp af te schaffen, maar door samenwerking te verbeteren en uit te breiden."