Gemeente Maassluis

Douanehuisje geopend voor bezoek

Dit is een persbericht van het gemeentemuseum Maassluis Na een grondige renovatie is maandag 4 juli het Douanehuisje op het Schanshoofd in Maassluis weer in gebruikgenomen. Om geĂŻnteresseerden in de gelegenheid te stellen dit beeldbepalende gebouwtje aan de Govert van Wijnkade 52 ook aan de binnenzijde te bewonderen, wordt het Douanehuisje gedurende de maanden juli, augustus en september opengesteld voor publiek. Op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddagen van 14.00 tot 17.00 uur is het Douanehuisje gratis te bezoeken.

Voor deze gelegenheid heeft het Gemeentemuseum Maassluis, in samenwerking met de Historische Vereniging Maassluis en het Belasting & Douanemuseum in Rotterdam, ter plaatse een kleine driedelige tentoonstellingen ingericht. Ten eerste wordt met foto's en andere afbeeldingen een beeld gegeven van de meer dan 100-jarige geschiedenis van het Douanehuisje in de Maassluise haven. Voorts worden de douanetaken in beeld gebracht zoals deze vanuit uit huisje werden uitgevoerd. Daartoe is een kantooropstelling geplaatst die de situatie in het huisje weergeeft zoals dat was gedurende de jaren '50 en '60. Ook zijn verschillende meet- en weegwerktuigen te zien welke door de douanemedewerkers werden gebruikt. Denk daarbij aan monstertrekkers, stekers, bollenmaten en vismaten. Het derde deel van de tentoonstelling geeft in kort bestek een beeld van de recente renovatie van het Douanehuisje.

Het Douanehuisje op het Schanshoofd is te vinden aan de Govert van Wijnkade 52 in Maassluis. Informatie over de openstelling en de tentoonstelling is te verkrijgen in het Gemeentemuseum Maassluis, (010) 591 38 13.