Gemeente Rotterdam

Woningcorporaties Woonbron, Com.wonen, De Nieuwe Unie, PWS, Vestia en WBR Vastgoed nemen in de wijken waar zij woningen bezitten verregaande maatregelen om de leefbaarheid te verbeteren.

samenwerking
De corporaties nemen ook maatregelen om de sociaal-economische samenstelling in wijken te verbeteren. De corporaties hebben daarover afspraken gemaakt met de gemeente Rotterdam in zes convenanten, Op weg naar een stad in balans, die vandaag zijn ondertekend. Namens de gemeente Rotterdam zette Marco Pastors (wethouder Fysieke Infrastructuur) zijn handtekening. De corporaties en de gemeente Rotterdam hebben de afspraken gemaakt omdat samenwerking noodzakelijk is om de leefbaarheid in arme wijken te verbeteren.

Rotterdam zet door
De maatregelen zijn een mijlpaal in het actieprogramma "Rotterdam zet door. Op weg naar een stad in balans". De convenanten zijn geldig tot 1 januari 2009. In de convenanten staan twee doelen centraal: het bereiken van meer sociaal-economisch gemengde wijken en buurten en het bestrijden van overlast, illegaliteit en criminaliteit. Evenwichtige wijken worden onder andere bereikt door het stimuleren van een meer gemengde bevolking en extra aandacht voor bijzondere groepen. Overlast, illegaliteit en criminaliteit worden tegengaan door het bestrijden van illegale verhuur en onderhuur, het aanpakken van overlast van asociale huurders en het zorgen voor een alternatief voor illegale verblijfsinrichtingen.

Algemene en specifieke maatregelen
Verschillende maatregelen worden door alle corporaties uitgevoerd. Zo hoeven huurders na een verhuizing in de toekomst niet meer naar Burgerzaken om zich in- of uit te schrijven. Die taak neemt de corporatie op zich. De corporaties vergelijken ook de gegevens van hun totale bezit met de gegevens in de Gemeentelijke Basisadministratie. Door deze maatregelen wordt de dienstverlening aan de huurders verbeterd en illegale onderhuur bemoeilijkt. Daarnaast worden huurders die overlast veroorzaken snel aangepakt, binnen zes maanden. In deze nieuwe aanpak staat de overlasthebber centraal. Om herhaling te voorkomen worden overlastgevers geregistreerd. Gedurende twee jaar wordt alleen onder strikte voorwaarden een huurwoning toegewezen.

'Rotterdamwet'
Alle zes woningcorporaties zeggen toe nadere afspraken te willen maken met de gemeente over hun rol bij de nog in te voeren "Rotterdamwet". Deze wet maakt het mogelijk gebieden in de stad aan te wijzen waar beperkende maatregelen gelden voor de toegang tot de woningmarkt. De gemeente spreekt nu af dat zij met betrokken corporaties overlegt welke gebieden worden aangewezen.
Andere maatregelen gelden specifiek voor het gebied waar de corporatie woningen bezit. Dit zijn bijvoorbeeld maatregelen gericht op de transformatie van hot spots. Een hot spot is een gebied van één of meer straten waar verpaupering, criminaliteit, vervuiling en verloedering het beeld bepalen. Per hot spot worden afspraken gemaakt over sloop/nieuwbouw, renovatie, beheer en
aankoop-verbeter-verkooptrajecten.

Tweede Kamer aan zet
Wethouder Marco Pastors roept het parlement op om nu zo spoedig mogelijk in te stemmen de "Rotterdamwet". De wet kan dan voor 1 januari 2006 in werking treden. De weg om het Rotterdams woon- en vestigingsklimaat te verbeteren kan dan echt met kracht worden ingeslagen.

Bron: Bestuursdienst, 04-07-2005

[s?rotterdam.Openbaar_60327.OTAP_RDM Content
ite_250003.Bestuursdienst_250055.Directie
AZ_2029887.Concerncommunicatie_2029890.Nieuwsbericht_2032005.Fysieke Infrastructu_2032484.Zes Corporaties teke_2071320]