PERSBERICHT - 2005-07-04

Met de fiets op ontdekking door het bijzondere industriële verleden van Twente

Industrieel erfgoed Twente wordt toegankelijk

Het is voor het eerst dat Twente het rijke industriële verleden in al zijn verscheidenheid ook voor toerist en recreant open stelt. De initiatiefnemers binnen het project Industrieel Erfgoed Twente, te weten de Provincie Overijssel, het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme, Regio Twente, het Twents Bureau voor Toerisme, Museum Jannink, Techniekmuseum HEIM en de VVVs van Enschede en Hengelo, maken dit mogelijk.

Het eerste resultaat ligt er sinds de zomer van 2005: vier nieuwe ontdekkingstochten per fiets door de historie van 150 jaar textiel, metaal en zout. Variërend in lengte van 17 tot 32 kilometer. Twee vanuit textielstad Enschede en twee vanuit metaalstad Hengelo.

Stad én land
In Enschede zijn dat een stad- én een landroute. De Texstadroute voert door het centrum van Enschede en de Texland-route door het groene buitengebied. In Hengelo gaat het om de Hart van Zuidroute, een fietstocht door het industriële landschap van Hengelo en directe omgeving. En de Spanjaardroute, een tocht die vernoemd is naar de Joodse fabrikantenfamilie Spanjaard. Zij hebben in de tweede helft van de negentiende eeuw samen met andere bekende namen als de families Van Heek, Jannink, Stork, Ten Cate een duidelijk stempel gedrukt op de ontwikkeling van Twente. Een geschiedenis die binnen het project Industrieel Erfgoed Twente tot leven wordt gewekt.

Sporen in het landschap
Behalve de verhalen zijn er nog vele sporen terug te vinden in het landschap. Voor de routes zijn meer dan honderd industriële erfgoedobjecten in kaart gebracht. Dat varieert van indrukwekkende overblijfselen van fabrieksterreinen, statige stadsvillas, eenvoudige arbeiderswoningen, architectonische tuindorpen en groene stadsparken tot imposante landgoederen.

Hoewel het wonen, werken en leven in de tijd van de opkomende industrialisatie niet altijd even gemakkelijk was, heeft het Twente een rijk én groen cultureel erfgoed nagelaten. Dat maakt het fietsen door het industriële verleden van Twente aantrekkelijk en vol variatie. En zorgt er met de vele interessante verhalen en wetenswaardigheden voor dat het rijden van de routes meer is dan de bezichtiging van een opeenstapeling van stenen.

Zoutboortorens
Natuurlijk zijn ook de raakvlakken met de hedendaagse industrie niet vergeten. Zo staan bijvoorbeeld de zwarte zoutboortorens van weleer en de groene boorhuisjes van vandaag de dag gebroederlijk naast elkaar en is de dynamiek van de zoutindustrie niet ver weg. Voor wie nog diepgaander wil worden geïnformeerd over het verleden van Twente kan terecht in de musea die ook zijn opgenomen in de routes, waaronder het Rijksmuseum Twenthe en museum Jannink in Enschede en het Techniekmuseum HEIM in Hengelo. De laatste twee zijn als belangrijke ankerpunten ook opgenomen in de Europese Route voor Industrieel Erfgoed. Het is een erkenning voor het feit dat Twente met haar industrieel verleden zich ook internationaal weet te onderscheiden.

Unieke combinatie
Verleden, heden, cultuur, natuur, het is allemaal verenigd in de fietsroutes. Nergens in Nederland of elders in Europa vind je op zon korte afstand zon unieke combinatie van industrieel erfgoed. Textiel, metaal en zout vinden elkaar in de groene omgeving van het Twentse land. Met de introductie van de vier fietsroutes is de kop van het project af. Dit najaar komen er nog enkele wandelroutes en een kinderfietsroute. In 2006 voorziet het project in de (informatie)bebording van de belangrijkste erfgoedobjecten en in de ontwikkeling van dag- en meerdaagse arrangementen voor groepen en individuele gasten. Ook wordt de routestructuur uitgebouwd met een fietsroute door Almelo en omgeving.

De fietsroutes zijn voor 2,95 per stuk verkrijgbaar bij de VVVs Twente Zuid (Enschede, Boekelo en Haaksbergen), tel. 053-4323200 en ANWB-VVV Hengelo, tel. 074-2421120. Meer informatie staat vermeld in een (gratis) promotionele folder en op de website
www.industrieelerfgoedtwente.nl

Bij de foto:De (overlevering van de) heren Stork (metaal) en Jannink (textiel) overhandigden aan de bestuurders uit politiek en industrie de eerste exemplaren van de fietsroutes langs het Industireel Erfgoed Twente.

Noot voor de redactie,