Gemeente Bernheze


Luchtkwaliteit Bernheze is goed

De verplichte rapportage op grond van het Besluit Luchtkwaliteit 2004 signaleert geen problemen voor Bernheze. De rapportage betreft de luchtkwaliteitgevolgen door verkeer.

Het Besluit Luchtkwaliteit Wet Milieubeheer bestaat al ongeveer 10 jaar. De afgelopen jaren bestaat er discussie over de toepassing en reikwijdte van het besluit.
Aan een verbeterde nationale beleidsinterpretatie wordt momenteel hard gewerkt. De provinciale rapportage die naar de minister gaat wordt gevuld met gegevens van de gemeenten. De gemeenten stellen daarvoor een rapportage op over het afgelopen jaar. Het gaat daarbij met name over de luchtkwaliteitconsequenties van het verkeer.

Verkeer is in Nederland een van de belangrijkste bronnen voor slechte luchtkwaliteit. Dit voorjaar werden de gegevens van rijkswegen en provinciale wegen berekend. Niet de absolute uitstaat is van belang maar het aantal mensen dat binnen een bepaald gebied te maken heeft met die uitstoot. Vanwege de veel lagere verkeersbewegingen werden lokale wegen overigens (nog) niet onderzocht.

Uit de rapportage over 2004 blijkt dat in Bernheze geen sprake is van overschrijding van de stoffen waarop gecontroleerd moet worden. Hiermee steekt Bernheze gunstig af bij sommige andere gemeenten die mede onder invloed van andere bronnen- nu al te maken hebben met moeilijk op lokaal aan te pakken problemen.