Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
4 juli 2005
Ons kenmerk
DGP/WV/u.05.01059
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

-
Uw kenmerk

-
Onderwerp
Toezegging debat ruimtelijk-economische ontwikkeling 21 en 22 maart 2005

Geachte voorzitter,

In het debat over de ruimtelijke- economische ontwikkeling van 21 en 22 maart 2005 heb ik mevrouw Meindertsma toegezegd haar nader te informeren inzake de situatie rondom de A4 Burgerveen-Leiden ten aanzien van de Overeenkomst W4.

Mevrouw Meindertsma vraagt in het debat het volgende: "Want hoe moet het bijvoorbeeld met de verdiepte aanleg van een A4, waarover gemeenten convenanten afgesloten hebben over een eigen bijdrage die gefinancierd zal moeten worden uit de opbrengst van gronden van aangewezen knooppunten waarop kantoren zijn gepland."

Op 14 februari 2002 is de Overeenkomst W4 ondertekend door de ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM, de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Leiden, Leiderdorp en Zouterwoude. In deze overeenkomst is de tijdige, doelmatige en duurzame aanleg en inpassing van de A4 in Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude geregeld. In de overeenkomst W4 is tevens geregeld dat partijen zich verbinden tot de betaling aan Verkeer en Waterstaat van een bepaalde vastgestelde bijdrage en dat partijen deze bijdrage garanderen. Er is geen koppeling gelegd tussen de ontwikkeling van de deelplangebieden door de gemeenten en de bijdragen van de gemeenten. Het zal zich dan ook niet kunnen voordoen dat, indien de betrokken gemeenten minder m2 kunnen ontwikkelen of uitgeven, er minder of later aan de A4 wordt bijgedragen.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs