Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

EERSTE DAG 35e DELTAWEEK GOED VERLOPEN
Zeelandwedstrijd I kent vele winnaars

Zierikzee, 2 juli 2005: Vandaag werd de eerste Zeelandwedstrijd van dit weekend gevaren ten oosten en westen van de Zeelandbrug. Het was een prachtige zonnige dag die begon met weinig wind. In de loop van de ochtend trok de wind echter aan tot windkracht 3 vanuit het zuidwesten. Er werd dan ook op het scherpst van de snede gevaren door de deelnemende schepen. Vooral de starts van de ORC-Club klassen verliepen spectaculair. In totaal verschenen er 140 schepen aan de start.

De organisatie van deze 35e Deltaweek had 3 verschillende banen uitgelegd. De IMS klassen en Rond & Platbodems voeren ten westen van de Zeelandbrug een 'rondje plaat' om de boeien heen. Schipper Hubregtse van de Flin (ORC
1) uit Scharendijke was bijzonder tevreden over het verloop van de dag. "We hebben lekker gevaren. De baanlengte was goed, met mooie lange rakken erin. En de competitie was ook goed, wat het extra uitdagend maakt." De bemanning van de Flin vaart al zeker 20 jaar mee met de Deltaweek. Het vaarwater van de Oosterschelde en de Noordzee oefenen grote aantrekkingskracht uit op de zeilers. "Vandaag hebben we tijdens de wedstrijd zelfs bruinvissen gezien, dat is toch wel heel bijzonder om mee te maken!" aldus Hubregtse. Daarnaast is de gezelligheid in Zierikzee tijdens de Deltaweek ook van groot belang. De Flin eindigde vandaag als vijfde in het klassement. De grootste rivaal van de Flin is de Checkmate van schipper de Ridder uit Gorinchem, die vandaag als derde eindigde. De rivaliteit bestaat echter vooral op het water, in de haven liggen de schepen vanavond broederlijk naast elkaar.

Morgen worden er weer wedstrijden gevaren in de klassen IMS, ORC-Club, Rond & Platbodems en de eenheidsklassen X99 en Maxfun. Daarnaast worden er wedstrijden gevaren in de ongemeten klasse. Net als vandaag zijn er drie starts, ten oosten en ten westen van de Zeelandbrug.

Dit is de 35e editie van de Deltaweek, het zevende lustrum voor de vereniging. Vanavond werd de wedstrijdweek officieel geopend door Cees van Liere, voorzitter van ZeViBel (vereniging voor Zeeuwse Beroepsvisserij) en burgemeester van de gemeente Noord-Beveland. Hij prees de samenwerkende zeilverenigingen voor de perfecte organisatie en benadrukte het unieke karakter van Zeeland als watersportgebied zowel wat betreft het vaarwater als wat betreft het achterland. De opening vond plaats om 18.00 uur in de grote tent die staat bij het Luitje in Zierikzee. Het traditionele feest dat volgt op de opening werd opgeluisterd door een optreden van de band Backflash.

Winnaars in de verschillende klassen:
ORC-1: J-Rover van schipper Bart uit Hellevoetsluis;
ORC-2: JPH van schipper Kop uit Tilburg;
ORC-3: Racer van schipper Ponet uit Schoten;
ORC-4: Noordwind van schipper van Aller uit Breskens;
IMS-1: Foxy van schipper Vos junior uit Oss;
IMS-2: Xanadu van schipper van Oeveren uit Heinkenszand;
Ongemeten schepen: Farwin van schipper Vleugel uit Yerseke;
Rond- en Platbodems B: De Candelaer van schipper Voogd uit Lage Zwaluwe;
Rond- en Platbodems C: De Schuimer van schipper Overwater uit Mijnsheerenland Sportboten: GAB van schipper van Dooremale uit Breda;
X-99: Solex van schipper Veen uit Gorinchem;
Maxfun: Sprenger Relax Team van schipper Botman.

Programma voor de Deltaweek 2005.

Zondag 3 juli: Zelandwedstrijd II van Zierikzee naar Zierikzee

Maandag 4 juli: Buutengaetsrace van Zierikzee naar St. Annaland;

Dinsdag 5 juli: Wedstrijd van St. Annaland naar Yerseke;

Woensdag 6 juli: Onrustrace van Yerseke naar Colijnsplaat;

Donderdag 7juli: Emelisserace van en terug naar Colijnsplaat;

Vrijdag 8juli: Veronicarace, Zeelandbrug-, en Roompotrace: lange wedstrijden op zee voor de Zeeuwse-, Hollandse- en Belgische kust; Vuilbaard race: korte wedstrijd van en terug naar Colijnsplaat;

Zaterdag 9 uli: Zaterdagwedstrijden van Colijnsplaat naar Colijnsplaat; afsluiting en prijsuitreiking voor ORC-Club deelnemers en rond- & platbodems van de Deltaweek 2005 in Colijnsplaat;

Zondag 10 juli: Finale IMS; finale ORC-CLUB kampioenschap; finale First 31.7 kampioenschap; afsluiting en prijsuitreiking in Colijnsplaat.

Het Open Nederlandse Kampioenschap voor kajuitjachten in de ORC-CLUB klasse Zuid wordt tijdens de Deltaweek 2005 gezeild op 2 en 3 juli vanuit Zierikzee en op 8, 9 en 10 juli vanuit Colijnsplaat. Voor het eerst wordt tijdens de Deltaweek 2005 ook het kampioenschap First 31.7 gevaren op 8, 9 en 10 juli vanuit Colijnsplaat.

*************

Over de Deltaweek
De Deltaweek is een zeilrace voor kajuitjachten op de Oosterschelde en Noordzee voor de Zeeuwse, Hollandse en Belgische kust. Er nemen per jaar ruim 150 zeiljachten en meer dan 800 zeilers aan deel. Daarmee is de Deltaweek het grootste meerdaagse zeilevenement van Zuid-West Nederland. Het grootste aantal deelnemers vaart tijdens het eerste weekend.

Er worden wedstrijden gevaren in de klassen IMS (racekajuitsjachten), ORC-Club (wedstrijdvarende toerschepen), First 31.7 en rond- & platbodemschepen (de traditionele schepen met zijzwaarden). In het eerste weekend worden ook wedstrijden gevaren door sportboten en J-22, J-24, Max Fun eenheidsklassen. In 2005 wordt de Deltaweek gevaren van 1 tot en met 10 juli.



Ingezonden persbericht