Ingezonden persbericht

HARDERWIJK, 2 juli - In het Dolfinarium is vrijdagnacht een babydolfijn geboren. Het dier, een mannetje, is in goede gezondheid. De dolfijn heeft nog geen naam, het publiek kan op de website van het Dolfinarium www.dolfinarium.nl vanaf maandag gedurende twee weken suggesties doen.

Hoewel het Dolfinarium vanzelfsprekend opgetogen is over de geboorte van de baby, moet worden afgewacht of hij zal overleven. Elke dolfijn, in het wild of gevangenschap, is direct na de geboorte erg kwetsbaar is.

De moeder van de dolfijn, Roxy, is vorig jaar bevrucht door middel van kunstmatige inseminatie. Het is voor de tweede keer in Europa dat een babydolfijn op deze wijze het levenslicht ziet. Vorige maand had het Dolfinarium de Europese primeur. Op 28 mei werd in het zeezoogdierenpark in Harderwijk Spetter geboren. Deze babydolfijn was de eerste in Europa die verwekt is via KI. In de Verenigde Staten en Hongkong zijn al meerdere dolfijnen (tuimelaars) door middel van deze techniek geboren.

Niet alleen voor het Dolfinarium, maar voor alle zeezoogdierparken in de wereld is de gebruikmaking van KI een grote stap. De parken willen vandaag de dag geen dieren meer uit het wild halen en hebben fokprogramma's opgezet. Het transporteren van een dolfijn is een ingewikkelde en veeleisende operatie. Door deze nieuwe techniek hoeven de dieren niet meer over de wereld te worden gevlogen, maar volstaat een buisje sperma.

Het dolfinarium verwacht op korte termijn overigens nog meer uitbreiding bij de dolfijnen. In september en oktober zijn nog twee andere dolfijnendames uitgerekend. Deze dolfijnen zijn op een natuurlijke manier bevrucht.

Voor het Dolfinarium is deze geboorte een geweldig cadeau. Het park bestaat dit jaar 40 jaar en is afgelopen maanden ingrijpend verbouwd. Het Dolfinarium viert haar verjaardag met nieuwe shows, nieuwe speeltuinen en verrassende ontmoetingen en nu dus ook met een tweede babydolfijn .

---

Noot voor de redactie,