Gemeente Amsterdam

Omvang daklozeneenheid kleiner

1 juli 2005
---
Stadsdeel Westerpark De toekomstige Centrale Unit Daklozen (CED) aan de 2e Hugo de Grootstraat wordt aanzienlijk kleiner dan gepland. Dit is een van de maatregelen die zijn voortgekomen uit overleg tussen Anne Marie Hoogland, stadsdeelvoorzitter Westerpark, en wethouder Ahmed Aboutaleb. Aanleiding voor Hoogland voor dit overleg waren haar standpunt over de omvang van de CED en de signalen van bewoners. De maatregelen leiden ertoe dat de overlast van de CED aanzienlijk wordt beperkt.

Verkleinde omvang: van 900 naar 600 cliënten

Afgesproken is dat er decentrale CED-loketten worden geopend in de drie poliklinieken van de GG&GD in het centrum. Dit zijn poliklinieken voor drugsverslaafden. Dit betekent dat van de huidige 900 klanten aan de Herengracht, er 300 geen klant zullen worden van de CED aan de 2e Hugo de Grootstraat. Omdat dit de klanten zijn met een meer problematische achtergrond, wordt een substantiële vermindering van de overlast van de CED vestiging aan de 2e Hugo de Grootstraat verwacht.

Geen kasbetalingen op de Hugo de Grootstraat

Deze week krijgen de eerste CED-klanten een betaalpas. De verwachting is dat in oktober alle klanten van de CED over een betaalpas beschikken. Mocht deze planning niet gehaald worden dan blijft voor CED-klanten zonder betaalpas de kasfunctie aan de Herengracht nog open.

Met de betaalpas kan de cliënt overal in de stad bij een pinautomaat zijn leefgeld voor die week innen en hoeft hiervoor niet meer naar de CED. De betaalpassen maken kasbetalingen aan de Hugo de Grootstraat dus overbodig. Voor klanten die niet met een betaalpas om kunnen gaan, wordt gezocht naar mogelijkheden om hen via een mentor aan geld te helpen.

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid worden vijf concrete maatregelen genomen: * Voorafgaand aan de komst van de CED wordt een nulmeting gedaan in buurt, waaraan de situatie na de komst van de CED getoetst zal worden. * Er komt een veiligheidsplan dat inzicht geeft in alle mogelijke risico's en overlast, en dat voorstellen doet voor het voorkomen daarvan. * De eerste vier maanden na de verhuizing is er bijzondere aandacht van de politie. Daarna kan een reële afweging van de benodigde capaciteit worden gemaakt en wordt de definitieve politie-inzet bepaald. * Voor acute overlast komt er een meldpunt bij het CED om snel en adequaat op klachten te reageren. * Voor de veiligheid binnen het gebouw handhaaft de sociale dienst het huidige niveau van beveiliging bij de CED aan de Herengracht.

Openingstijden

De inloopspreekuren van het CED vallen onder schooltijd. Op woensdag is er geen inloopspreekuur.

Begeleidingscommissie

Er wordt een begeleidingscommissie ingesteld die een belangrijke rol kan vervullen bij de voorbereiding van de verhuizing en zodra de CED eenmaal in de Hugo de Grootstraat is gevestigd. Op 7 juli is de eerste bijeenkomst (kennismaking). Op 14 september is de eerste vergadering in definitieve samenstelling, waarbij het veiligheidsplan wordt besproken.

Reactie belangenvereniging Hugo de Grootbuurt: "Een uitgestoken hand"

Hoogland heeft de belangenvereniging Hugo de Grootbuurt vrijdag jl. in vertrouwen geïnformeerd over de resultaten van het gesprek met Aboutaleb. Voorzitter René Verfaille geeft de volgende officiële reactie: "We zijn nog niet gerustgesteld, maar zien dit als een uitgestoken hand. Gelukkig blijkt nu dat het eerder genomen besluit van het college van b&w geen voldongen feit is. Wij wachten een uitnodiging af van Ahmed Aboutaleb en de Sociale Dienst."