D66

De 26.000 asielzoekers die al meer dan vijf jaar wachten op duidelijkheid over hun lot, zullen sneller uit de onzekerheid worden geholpen. De Tweede Kamer ging vanavond akkoord met een motie van D66, waardoor minister Verdonk moet onderzoeken hoe extra mankracht en middelen vrijgemaakt kunnen worden om alle dossiers in 2006 af te handelen.

Via de gevolgde procedure wordt niet de groep als geheel beoordeeld, maar wordt naar individuele omstandigheden van de asielzoeker gekeken. Langs deze weg mogen uiteindelijk méér asielzoekers blijven dan met een eerder in de Kamer voorgesteld specifiek pardon. D66 is daarom op zich tevreden over de gang van zaken, maar volgens fractievoorzitter Boris Dittrich duurt het te lang voordat alle asielzoekers duidelijkheid wordt verschaft. `Volgens D66 kan dit echt sneller. Deze mensen zitten al zo lang in onzekerheid over hun toekomst, de minister moet echt alles op alles zetten om hen daar zo snel mogelijk uit te bevrijden. Minister Verdonk heeft inmiddels beloofd dat iedereen in 2007 een antwoord heeft, maar wij willen alle zaken halverwege volgend jaar al afgerond zien'.

Tijdens het laatste partijcongres van D66 riep Dittrich de minister al op om de procedures te versnellen. Deze week gaf Verdonk in een brief aan dat zij haar best doet om eind 2006 tot afronding te komen, maar D66 wil dat de minister extra middelen vrij maakt om al halverwege 2006 een punt te kunnen zetten achter de slepende kwestie. Dittrich kreeg vandaag een kamermeerderheid achter zijn voorstel, waardoor de minister nu op zoek moet naar extra middelen en mankracht om aan een snellere afwikkeling van de zaken te werken.

Volgens Verdonk zijn inmiddels 12 duizend van de 26 duizend zaken afgerond. Bij de resterende 14 duizend zaken zijn nog eens 2.700 dossiers bijgekomen van nieuwe familieleden en niet eerder geregistreerde asielzoekers. Ongeveer veertig procent van hen krijgt uiteindelijk een verblijfsvergunning, vaak omdat familieomstandigheden of andere humanitaire redenen vertrek uit Nederland onmogelijk maken. 1-7-2005 03:32