Verbond van Verzekeraars

Verzekeringsbranche ongevoelig voor conjuncturele veranderingen

De verzekeringsmarkt is ook al wordt vaak het tegendeel beweerd nauwelijks gevoelig voor conjuncturele veranderingen. Dat blijkt uit een analyse van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Een slechte economische situatie betekent dus niet automatisch dat het ook met de verzekeringsmarkt niet denderend gaat. Andere factoren, zoals nieuwe regelgeving of klimatologische gebeurtenissen, hebben een veel grotere impact op de macro-economische omvang van de sector.

Vaak wordt gedacht dat mensen in economisch mindere tijden niet zo snel een nieuwe verzekering afsluiten en dat een financieel slechte situatie bovendien tot een claimtoename leidt. Dat alles zou de verzekeringsmarkt conjunctuurgevoelig maken. Uit onze cijfers blijkt dat die conclusie niet klopt, licht CVS-projectleider Alex Hoen toe. Afgezet tegen het bruto nationaal product (die de conjunctuur bepaalt) is te zien dat de macro-economische omvang van de verzekeringsmarkt nauwelijks gevoelig is voor conjunctuurschommelingen. Overheidsmaatregelen (zoals veranderingen in de fiscale aftrekbaarheid van verzekeringen of nieuwe regels op het gebied van zorg en sociale zekerheid) en klimatologische gebeurtenissen hebben veel grotere consequenties voor het totaalresultaat, die de gevolgen van de conjunctuur volledig teniet kunnen doen.

De verzekeringsmarkt toont bovendien grotere fluctuaties dan die van alle bedrijfssectoren samen. Daaruit kun je concluderen dat de verzekeringsmarkt onvoorspelbaar is en dat er grote buffers nodig zijn om de fluctuatie en onzekerheden te kunnen opvangen, aldus Hoen.

Verzekeraars rijk?

De cijfers van het CVS boren ook een andere fabel de grond in, namelijk dat verzekeraars in de loop der jaren steeds rijker zouden zijn geworden. Hoen: Als je kijkt wat het aandeel van verzekeraars aan het bruto nationaal product (BNP) is, dan blijkt die waarde vrijwel constant op twee procent te liggen.

Dit in tegenstelling tot de gehele financiële sector (waar ook banken en bemiddelaars in zijn vertegenwoordigd), die een gestage groei laat zien. "Je kunt dus gerust concluderen dat de verzekeringsmarkt een relatief klein beslag legt op het nationale inkomen, aldus Hoen.

Verzekerd!, juni 2005