Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Feestelijke installatie burgemeester Van Belzen

BARENDRECHT (vrijdag 1 juli 2005) ­ In een bijzondere raadsvergadering is de heer Jan van Belzen geïnstalleerd als burgemeester van Barendrecht. Tijdens zijn installatiespeech gaf Van Belzen aan lang naar dit moment te hebben uitgekeken: "Met veel enthousiasme pak ik vandaag de draad in Ba- rendrecht op. Ik heb er heel veel zin in. Dit wordt een leuke periode in Barendrecht. Vanaf vandaag ben ik burgemeester van àlle Barendrechters." Tijdens de bijzondere raadsvergadering werd burgemeester Van Belzen toegesproken door alle politieke fracties, de heer Jonker (burgemeester van Hendrik-Ido Ambacht en voorzitter van de burgemeesterskring) en loco-burgemeester Ett Schoehuizen. Na de raadsvergadering was er voor de genodigden en bewoners de mogelijkheid om voor de eerste keer kennis te maken met de nieuwe Barendrechtse burgemeester.

Van Belzen wordt burgemeester van een gemeente met ruim 40.000 inwoners die de komende jaren een ver- andering ondergaat van groei- naar beheergemeente. Tijdens de raadsvergadering werd echter duidelijk dat dit niets afdoet aan de uitdagingen die er voor de nieuwe burgemeester liggen. Loco-burgemeester Ett Schoe- huizen: "De gemeente zal de nabije toekomst verder groeien tot naar verwachting zo'n 47.000 inwoners. Een gemeente van een dergelijke omvang vraagt een extra inspanning als het er om gaat dat het voor iedere Barendrechter prettig en ook veilig wonen, werken en vooral samenleven is." Van Belzen gaat deze uitdaging graag aan: "Op een aantal fronten zal ik stevig aan de slag kunnen. Ik ben me ervan bewust dat de externe veiligheid in Barendrecht de nodige aandacht zal vragen. Daarnaast geeft de snelle groei van het aantal inwo- ners de laatste decennia aanleiding om bestuurlijk actief te zijn op het terrein van de sociale cohesie. Ik vind het een uitdaging met dit thema aan de slag te gaan."

Burgemeester voor iedereen
Tijdens de installatievergadering keek Van Belzen kort terug op de voorbije periode. "Mijn intentie is steeds heel goed na te denken hoe ik om kan gaan met de diversiteit van de verschillende stromingen binnen de gemeente om voor iederéén burgemeester te zijn en als zodanig met respect erkend te worden. Dat respect wil ik tonen aan alle Barendrechters en ik sluit daarin niemand en niets uit." Hiermee ging Van Belzen tijdens zijn installatie kort in op de commotie die de afgelopen periode onder een aantal Barendrechtse bewoners is ontstaan over zijn SGP-lidmaatschap. "Ik sta als uw nieuwe burgemeester voor de belangen van alle inwoners van Barendrecht. En ik roep een ieder op: beoordeel mij op mijn daden, en graag kritisch, maar niet op basis van vooroordelen vooraf. Nu ik hier ben, ga ik er vanuit dat ik op mijn functioneren beoordeeld zal worden en niet op mijn politieke etiket." Na de raadsvergadering nam de nieuwe Barendrechtse burgemeester 1.600 handtekeningen in ontvangst van het actiecomité `Democratie Ja, Fundamentalisme Nee'. Van Belzen nodig- de hierbij het actiecomité uit om op korte termijn tijdens een persoonlijk gesprek nader kennis te maken.

pagina 1 van 2

Kennismaken
De komende periode zal voor Van Belzen met name in het teken staan van kennismaking met de Barend- rechtse samenleving. Om hiervoor voldoende mogelijkheid te hebben, wordt tot de gemeenteraadsverkiezin- gen van 2006 een wijziging aangebracht in de portefeuilleverdeling binnen het college. Ten opzichte van de huidige situatie neemt wethouder Ett Schoehuizen (VVD) de portefeuille Economische Zaken van de burge- meester over en krijgt wethouder Kees Silvis (CDA) er de portefeuilles Onderwijs en volwasseneneducatie en Kinderopvang bij. Van Belzen is als nieuwe burgemeester van Barendrecht buiten zijn wettelijke taken op on- der meer het gebied van Openbare orde en veiligheid ook verantwoordelijk voor het Mediabeleid. Overigens gaat het nog om een collegevoorstel, waarover het college van b&w op dinsdag 5 juli een formeel besluit neemt. Van Belzen is zijn kennismaking met de Barendrechtse bevolking begonnen tijdens de drukbezochte receptie, die na afloop van de raadsvergadering plaatsvond in de hal van het Barendrechtse gemeentehuis.

Noot voor de pers,