Gemeente Baarn

Nieuwe organisatie buitendienst Gemeente Baarn

Het College van burgemeester en wethouders van Baarn heeft een (voorgenomen) besluit genomen over de nieuwe organisatie van de buitendienst van de Gemeente Baarn. Het College geeft daarmee uitvoering aan de opdracht van de gemeenteraad in het kader van het bezuinigingstraject Keuzes Maken', om de organisatie van de buitendienst kritisch te bekijken. Speerpunt van de nieuwe buitendienst wordt het Serviceteam dat eenvoudig bereikbaar is voor inwoners en snel kan worden ingezet om reparaties te verrichten aan de openbare ruimte, zoals gaten in het wegdek, loszittende stoeptegels en laaghangende takken. Alle overige taken worden in de komende periode uitbesteed aan marktpartijen. Hierdoor ontstaat een besparing van ruim 160.000 euro. Dit voordeel zal doorwerken in lagere tarieven voor afvalstoffen- en rioolheffing.

De buitendienst wordt volgens het voorgenomen plan ingericht om klaar te zijn voor wijk- en buurtgericht werken. Dat betekent dat de nadruk komt te liggen op werkzaamheden die direct te maken hebben met de leefomgeving van inwoners en de behoeften aan snelle en doeltreffende dienstverlening. Naast het Serviceteam wordt de telefoonservice uitgebreid met de mogelijkheid om direct te reageren met meldingen die spoed vereisen.

Het reguliere onderhoudswerk, dat volgens een vast patroon moet worden uitgevoerd, wordt uitbesteed. Voor het personeel dat nu deze taken uitvoert wordt een sociaal plan opgesteld, waarbij het uitgangspunt is: mens volgt werk. Dat wil zeggen dat alle mogelijke moeite zal worden gedaan om bij de uitbesteding ook het huidige personeel een plaats te geven bij de marktpartijen. Het voorstel is ook voorgelegd aan ondernemingsraad en vakbonden.

In september zal het College van B&W naar verwachting een definitief besluit nemen over de nieuwe organisatie van de buitendienst.