Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Korte toespraak van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Melanie Schultz van Haegen, bij de ondertekening van de Uitvoeringsovereenkomst Grensmaas in Maastricht

Dames en heren,

Ik ben blij dat we allemaal onze handtekening hebben gezet. En ook wel een beetje opgelucht, zeg ik er eerlijk bij. Een periode van zware en ingewikkelde onderhandelingen is succesvol afgesloten. De Grensmaas is nu eenmaal een complex project en ook Brussel keek steeds over onze schouders mee. Des te beter dat het toch gelukt is. We kunnen tevreden zijn op onszelf. Ik wil alle betrokkenen heel hartelijk bedanken voor hun grote inzet.

Met het project Grensmaas - samen met Zandmaas en Maasroute onderdeel van de Maaswerken - zorgen we dat Limburg droge voeten houdt, ook in de toekomst! Ik vind het heel jammer dat ik op 23 juni bij de start van het project Zandmaas niet aanwezig kon zijn. Maar u weet: als de Kamer roept, dan moet ik mij melden. Zo werkt dat in onze parlementaire democratie. Gelukkig kan ik er vandaag wél bij zijn.

De Grensmaas is een primeur in de Nederlandse waterwereld, want het is het eerste echte integrale ruimte-voor-de-rivier-project. Ten eerste gaan we overstromingen voorkomen door de rivier te verbreden en de uiterwaarden te verlagen. Een tweede onderdeel van het grensmaasprogramma is het winnen van grind, om precies te zijn 53 miljoen ton. Daarmee veranderen we de maasbedding niet in een kraterlandschap. Nee, we vullen de gaten netjes op met grond die we niet kunnen gebruiken. Ten derde ontwikkelen we in het Zuid-Limburgse landschap maar liefst 1000 hectare nieuwe natuur. Met andere woorden: de Grensmaas is drie keer winst.

De schop kan nu bijna de grond in. Nog een aantal vergunningen aanvragen, wat bestemmingsplannen wijzigen en dan is het eind 2006 zover. Dan is onze bestuurlijke rol zo'n beetje uitgespeeld en is het aan het Consortium om de plannen waar te maken. Een kwestie van hard werken en een lange adem. In 2017 hoop ik dat we de kans op een overstroming hebben teruggebracht van eens in de dertig naar eens in de 250 jaar en in 2022 moeten er rond de Grensmaas 1000 voetbalvelden met nieuwe natuur groeien en bloeien.

Ook hier geldt dat samenwerken de sleutel is tot succes. Internationaal doen we dat in de Internationale Maascommissie en met het Europese initiatief voor hoogwater. En nationaal zit het met die samenwerking ook wel goed. Dat geldt voor de Maaswerken in het algemeen en de Grensmaas in het bijzonder.

Dames en heren,

De Uitvoeringsovereenkomst van vandaag is een belangrijke stap op onze lange maar duidelijk uitgestippelde route naar meer bescherming tegen overstromingen in Limburg. Met deze overeenkomst zetten we de stap van denken naar doen, van de tekentafel naar werk in uitvoering. Ik wens het consortium daarbij heel veel succes en heb alle vertrouwen in een succesvolle afloop.

Dank u wel.