Gemeente Breda

Sint Joostpenning uitgereikt aan Wytske van Keulen

Wethouder Adank van Cultuur heeft vandaag de Sint Joostpenning uitgereikt aan Wytske van Keulen. De prijs, die de gemeente Breda jaarlijks uitreikt aan de best afgestudeerde van Academie Sint Joost, bestaat uit een penning en een bedrag van
2.500.

Vanaf dit jaar is de prijs aangevuld met het gebruik van een gastatelier in kunstcluster Elektron gedurende een jaar.

Jaarlijks reikt de gemeente Breda de Sint Joostpenning uit aan de best afgestudeerde van de Academie Sint Joost. Deze prijs bestond tot op heden uit de penning en het geldbedrag.

Om de ambitie om jong talent een plek in de stad te geven extra kracht bij te zetten, heeft de gemeente Breda in samenwerking met het bestuur van KOP besloten om in Elektron een gastatelier te realiseren. Dit gastatelier wordt voor de periode van een jaar beschikbaar gesteld aan de winnaar van de Sint Joostpenning, die het jaar bovendien mag afsluiten met een expositie.

De jury, bestaande uit Sacha Bronwasser, (kunstcritica voor Vrij Nederland en De Volkskrant), Dingeman Kuilman (directeur Premsela stichting voor Nederlandse vormgeving) en Jules van de Vijver (directeur AKV/St. Joost en voorzitter), koos Wytske van Keulen als winnaar van de Sint Joostpenning 2005. Van Keulen heeft een fotoboek gemaakt met een bijzondere combinatie van eigenschappen. Zowel de fotografie zelf als de beeldredactie werden door de jury als uitermate sterk beoordeeld.

De academie Sint Joost neemt een belangrijke positie in binnen Breda. De aanwezigheid van kunstenaars en vormgevers is voor een vitaal cultureel klimaat van een stad van groot belang. De gemeente Breda omarmt culturele initiatieven en wil een goed vestigingsklimaat bieden voor kunstenaars en vormgevers. Zo wordt in Breda een kunstcluster gerealiseerd in het voormalige fabriekspand van Elektron. Hierin zijn ateliers gevestigd, de grafische werkplaats Raaf, Kunstenaars OntmoetingsPlaats KOP en het cultureel platform.

Breda, 1 juli 2005