Milieukeur

Scandic Sanadome Nijmegen behaalt Europees Ecolabel

Scandic Sanadome Nijmegen, onderdeel van de Hilton-keten, heeft op 1 juli 2005 het Europees Ecolabel behaald. Het Europees Ecolabel is een keurmerk voor non-food producten en diensten, die minder belastend zijn voor het milieu. Op dit moment hebben 25 hotels in Europa het Europees Ecolabel verworven, waarvan zes in Nederland. Joost den Bieman, directeur van het Scandic Sanadome Nijmegen, is zeer positief over het Europees Ecolabel: âScandic en Hilton hebben milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan, vandaar dat ons âScandic Sanadome milieuteamâ er alles aan gedaan heeft om het Europees Ecolabel te bemachtigen.â

Scandic Sanadome Nijmegen is hiermee een voorloper in de toeristische sector in Nederland. Hun inzet en verantwoorde bedrijfsvoering wordt beloond met het Europees Ecolabel. Rekening houden met natuur en milieu door water- en energiebesparing en het reduceren van afval is voor hen vanzelfsprekend.

Besparing op energie
De belangrijkste maatregel die heeft geleid tot het behalen van het Europees Ecolabel is het monitoren van het verbruik van gas, water, elektra en afval. Scandic Sanadome Nijmegen bespaart veel op het verbruik van elektriciteit en gas door ondermeer het gebruik van energiezuinige lampen. Ook heeft het hotel een eigen Warmte Kracht Koppeling (WKK), waardoor ze zelf duurzame energie opwekken.

Besparing op afval
Het doel is om zo weinig mogelijk afval te produceren en zoveel mogelijk te hergebruiken. Leveranciers van het hotel moeten bijvoorbeeld tekenen voor groot- en/of retourverbruik. Om het Europees Ecolabel te behalen is het hotel overgegaan naar een andere afvalverwerker, omdat de vorige afvalverwerker niet kon garanderen dat het GFT gecomposteerd wordt.

Ook is op alle hotelkamers milieu-informatie voor de gasten beschikbaar en zijn op alle hotelkamers afvalemmers met gescheiden bakjes aanwezig.

Toekomst
Scandic Sanadome Nijmegen is het eerste Scandic hotel met het Europees Ecolabel. Joost den Bieman: âHet Europees Ecolabel is een belangrijke erkenning ten aanzien van onze maatschappelijk verantwoord ondernemende bedrijfsvoering. Het is een hele goede aanzet, maar we gaan dit natuurlijk in de toekomst verder ontwikkelen. Onlangs heeft een onafhankelijk ingenieursbureau een âEnergy Scanâ gedaan en wij gaan met het advies aan de slag om nog meer winst te halen uit bijvoorbeeld water- en energiebesparingen.â

Het Europees Ecolabel
Het Europees Ecolabel wordt in Nederland vertegenwoordigd door SMK (Stichting Milieukeur). In 1992 heeft de Europese Unie het Europees Ecolabel opgericht met als doel producenten te stimuleren tot het vervaardigen van milieuvriendelijke producten en de consument de mogelijkheid te bieden bewuste en betrouwbare milieukeuzes te maken. Alle Europese lidstaten zijn betrokken bij de ontwikkeling van het Europees Ecolabel en het is in alle Europese lidstaten geldig.

In Europa komt het keurmerk voor op een paar duizend non-food producten/diensten uit 24 verschillende productgroepen. De producten variëren van verf en toeristische accommodaties/ hotels tot papier en wasmiddelen.

Laatst gewijzigd: 01 juli 2005