Gemeente Rotterdam

De gemeenteraad heeft de kaders voor de begroting in 2006 vastgesteld. Daarbij zijn acht moties aangenomen.

Onvoldoende steun motie aanpassing plan Stationskwartier

Op verzoek van de heer R. Moti (PvdA) heeft de raad een tweeminutendebat gehouden. Aanleiding was het voornemen van het college om het voorontwerpbestemmingsplan Stationskwartier in procedure te brengen. De PvdA is van mening dat in het voorontwerp van het stedenbouwkundige plan te weinig ruimte is voor woningbouw en culturele bestemmingen.

De fractie waarschuwde voor een mogelijk uitgestorven aanblik in het weekend en de avonduren. Met een motie werd de gemeenteraad opgeroepen om het stedenbouwkundige plan aan te passen. De motie kreeg alleen steun van de indieners, GroenLinks, SP, Stadspartij, fractie-dos Santos en fractie-Bourzik, en werd verworpen.

Leefbaar Rotterdam was niet overtuigd van de haalbaarheid van de motie. VVD steunde de motie ook niet omdat het stationsgebied geen locatie is voor woningbouw. GroenLinks steunde de motie wel en pleitte voor jongeren- en studentenhuisvesting. Volgens D66 wordt, door het aannemen van de motie, een hypotheek op de verdere invulling van het ontwerp genomen.

Wethouder Pastors (o.m. Fysieke Infrastructuur) lichtte het stedenbouwkundige plan toe. Het plan is belangrijk om van het centraal station een succes te maken dat de stad nodig heeft. Links en rechts langs het station is ruimte voor culturele voorzieningen. Het gebied rond het Hofplein moet een levendig en veelzijdig gebied worden. Direct om het centraal station zijn de mogelijkheden voor eventueel woningbouw beperkt.

Raad verwerpt motie aanpassing programma van eisen nachtnet

De gemeenteraad heeft een tweeminutendebat gehouden over het Programma van Eisen voor de concessieverlening van het Nachtnet. Het debat vond plaats op verzoek van de heer A. Bonte (GroenLinks). Binnenkort stelt het dagelijkse bestuur van de Stadsregio Rotterdam het definitieve programma van eisen vast. Het raadslid wees de raad op de wenselijkheid dat veel jongeren gebruikmaken van het nachtnet. Volgens hem moeten de huidige frequenties en het prijsniveau gehandhaafd blijven. Met een motie werd de Stadsregio opgeroepen het Programma van Eisen hierop aan te passen. De motie kon rekenen op steun van de indiener, PvdA, D66, Stadspartij, SP, fractie-dos Santos en fractie-Bourzik, maar werd toch verworpen.

Volgens de VVD biedt het Programma van Eisen een minimumpakket voor een goed nachtnet. De frequentie van de busritten is lager en de kosten voor een taxi zijn nog altijd hoger.

D66 gaf aan altijd al voorstander te zijn geweest voor een aantrekkelijk en betaalbaar systeem en steunde de motie. Voor Leefbaar Rotterdam moet de prijs-kwaliteitverhouding goed zijn.

De fractie vond de motie te voorbarig en gunde de wethouder tijd om te onderhandelen. Voor de PvdA was nog steeds niet duidelijk waarom de tarieven verhoogd moeten worden en waarom minder ritten gereden moeten worden.

Wethouder Hulman (o.m. Vervoer) wees de raad op de nieuwe rolverdeling tussen alle betrokkenen in het openbaar vervoer. Er zijn verschillende concessies uitgeschreven om de kwaliteit te verbeteren en efficiëntere OV te bieden aan de reiziger. De wethouder schetste de procedure die van toepassing is op het Programma van Eisen. In een programma wordt geen dienstregeling voorgeschreven, maar worden de randvoorwaarden aangegeven. Daarbij is maatwerk belangrijk.

Groenstrategie voor de stad bepaald

De gemeenteraad heeft, met het vaststellen van het Groenplan Rotterdam, de groenstrategie voor de stad bepaald. Daarin staat op welke wijze in de komende jaren geïnvesteerd wordt in stedelijke groenprojecten. Het raadsdebat leverde een motie (GroenLinks en PvdA) op die uiteindelijk werd verworpen, ondanks steun van de indieners, Stadspartij, SP, fractie-dos Santos en fractie-Bourzik. Met de motie werd het college opgeroepen om in de begroting voor het bureau Stadsnatuur middelen beschikbaar te stellen voor het ondersteunen en trainen van vrijwilligers.

In het Groenplan wordt geconstateerd dat Rotterdam een relatief groene stad is. Er moet wel ingezet worden in het verbeteren van de kwaliteit van bestaande groen, onder meer in een aantal stadsparken. Met het plan is ook de stedelijke regie op verschillende stedelijke groenprojecten vastgelegd. Deelgemeenten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteitsverbetering via kleine ingrepen. In de komende tijd wordt geïnvesteerd in het gevarieerder en aantrekkelijker maken van de stad om in te wonen, te werken en de vrije tijd te besteden. Dat betekent o.a. een goede en veilige woonomgeving, goede fiets-, OV- en autofaciliteiten en een prettige openbare ruimte. Het Groenplan is gericht op een betere leefkwaliteit voor de huidige bewoners en het aantrekken van nieuwe bewoners. Bij het vaststellen van het Groenplan zijn afspraken gemaakt over de wijze waarop de gemeenteraad de uitvoering en voortgang zal volgen.

Drie adviescommissies opgeheven

De gemeenteraad heeft op verzoek van het college drie adviescommissie opgeheven; het gaat om de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS), de Stedelijke Adviescommissie Ouderen (SAO) en de Stedelijke Adviescommissie Gehandicapten (SAG). Diverse raadsfracties spraken hun waardering uit voor het werk van de adviescommissies. Niet alle fracties konden zich vinden in het voorstel om de commissies op te laten gaan in een groter geheel. Inmiddels is er een nieuw adviesorgaan voor de sociale sector ingesteld: het Sociaal Platform Rotterdam (SPR). Het SPR moet volgens diverse raadsleden wel een afspiegeling zijn van de Rotterdamse bevolking. Daarnaast is besloten om de integrale adviestaak inzake het gehandicaptenbeleid neer te leggen bij het Platform Gehandicaptenbeleid. Alle adviezen van de adviesorganen worden altijd toegezonden aan de raad. De gemeenteraad kan ook zelf om advies vragen. Een motie van fractie-Bourzik om het budget van het SPR vanaf 2006 niet met 10% maar met 5% te korten, werd verworpen. Deze motie kreeg alleen steun van de indiener, PvdA, GroenLinks, D66, SP, Stadspartij en fractie-dos Santos.

Raad stelt Lokaal Onderwijsbeleid vast

De gemeenteraad heeft de hoofdlijnen voor het Rotterdamse beleid voor het onderwijs vastgesteld. Deze staan in het Lokaal Onderwijsbeleid 2005 2010.

In het raadsdebat over het onderwijsbeleid werden twee van de vier ingediende moties aangenomen. De VVD riep het college op een onderwijsprogramma te ontwikkelen, voor buiten schooltijd, voor die kinderen die achterstand hebben op het gebied van begrijpend lezen. Deze motie werd aangenomen, alleen de SP stemde tegen.

Het college werd met een motie van Leefbaar Rotterdam opgeroepen om met schoolbesturen ervoor te zorgen dat alle VMBO-scholen zogenoemde Brede scholen worden. Deze motie werd ook aangenomen en kon rekenen op steun van de indiener, D66, GroenLinks, fractie-Kok en een aantal leden van de PvdA. Leefbaar Rotterdam pleitte verder voor het opstellen van criteria waaraan scholen moeten voldoen om het keurmerk Brede school te kunnen krijgen. De motie werd verworpen; alleen de indiener was voor. Ook een volgende motie van Leefbaar Rotterdam - om in samenwerking met schoolbesturen disciplines als muziek, drama, filosofie en denksport op te nemen in het curriculum van het primair onderwijs - haalde het niet. Alleen de indiener stemde voor de motie.

Verschuiving van verantwoordelijkheid

In Rotterdam wonen veel laag opgeleide mensen en is sprake van een relatief hoog aantal werklozen. Mensen met een midden en hoger inkomen verlaten de stad en economisch minder draagkrachtigen vestigen zich in Rotterdam. In de afgelopen jaren is op belangrijke punten geïnvesteerd in het Rotterdamse onderwijsbeleid. Het acute lerarentekort is weggewerkt en de zorgstructuur op scholen is aanzienlijk verbeterd. Toch blijft het aantal jongeren dat zonder startkwalificatie het onderwijs verlaat zorgwekkend.

Vanaf 1 augustus 2005 verschuift de verantwoordelijkheid voor het onderwijsachterstandenbeleid voor een belangrijk deel naar de schoolbesturen. Deze verschuiving is het gevolg van nieuw rijksbeleid. De gemeente blijft verantwoordelijk voor de relatie tussen school, omgeving en jeugdbeleid. Voor de gemeente is belangrijk dat kinderen en jongeren goed Nederlands spreken, burgerschap ontwikkelen en na hun opleiding een baan vinden op de arbeidsmarkt. Het Lokaal Onderwijsbeleid is in samenwerking met de schoolbesturen gemaakt. Er zijn 10 gezamenlijke actiepunten geformuleerd die de komende jaren worden uitgewerkt. Taal, verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en de relatie met de schoolomgeving, integratie en burgerschap maken deel uit van de actiepunten.

De gemeente en de schoolbesturen zetten zich ook in voor een breed onderwijsaanbod in alle sectoren van het onderwijs.

Gemeenteraad stelt Kaderbrief vast

De gemeenteraad heeft de Kaderbrief 2005 vastgesteld en daarmee de financiële en beleidsmatige kaders voor de Begroting 2006 bepaald. Met de Kaderbrief stelt het college aan de gemeenteraad ook voor waaraan het resultaat over 2004 besteed kan worden. Bij de jaarrekening 2004 is een positief exploitatieresultaat geboekt van 104,3 miljoen. Een deel ervan gaat naar diverse resultaatbestemmingen.

In de Begroting 2005 was nog sprake van een dreigend structureel tekort. Met de Kaderbrief wordt een sluitende meerjarenbegroting gerealiseerd. Volgend jaar wordt verder ingezet in het realiseren van de doelen uit het collegeprogramma. Daarnaast zijn, aan de hand van sociale, maatschappelijke en wettelijke ontwikkelingen, prioriteiten opgesteld waar in 2006 in geïnvesteerd wordt. Het gaat o.a. om het actieplan Meedoen of achterblijven, Rotterdam Zet Door, zorg, welzijn en handhaving, economie, en vernieuwing in de sector onderwijs en jeugd.

De Kaderbrief is een compacte vorm van de tot voor kort gebruikelijke Voorjaarsnota.

Tijdens de raadsvergadering werd gedebatteerd over diverse gewenste resultaten op de verschillende beleidsterreinen. Er werden 35 moties en zeven amendementen ingediend.

Na toezeggingen door het college en beantwoording van vragen werden elf moties en drie amendementen ingetrokken. De gemeenteraad nam acht moties aan. Deze worden verwerkt in de Begroting 2006 die in november door de raad behandeld zal worden.

Acht moties aangenomen

· De raadsfracties drongen aan op voorstellen om de dienstverlening van Vervoer op Maat (VoM) zo optimaal mogelijk te maken voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een (lichamelijke) beperking (CDA en Leefbaar Rotterdam). Deze motie werd met algemene stemmen aangenomen. Rotterdammers die volledig zijn aangewezen op aangepast vervoer moeten een onbeperkt recht krijgen op het gebruik van VoM. Gehandicapten en ouderen van 75 jaar en ouder, die niet onder de eerste groep vallen, krijgen een beperkt recht op het gebruik van VoM tot een maximum van 550 zones per jaar.

· Het college is gevraagd om in samenspraak met o.a. de waterschappen te onderzoeken hoe in de komende 20 jaar ruimte voor water kan worden bekostigd. Voor 1 januari 2006 rapporteert het college aan de raad. Deze motie van de PvdA kreeg steun van CDA, GroenLinks, D66, ChristenUnie-SGP, SP, Stadspartij, fractie-dos Santos en een lid van Leefbaar Rotterdam.

· De tarieven voor het OZB-gebruikersdeel en het OZB-eigenaarsdeel worden elk met 5% verlaagd door de bezuinigingstaakstelling Concern te verhogen en/of door het schrappen van niet-kerntaken (Leefbaar Rotterdam, VVD, CDA). Deze motie werd ook aangenomen, alleen D66, GroenLinks, SP, fractie-Bourzik en enkele leden van de PvdA stemden tegen.

· Het college werd opgeroepen te onderzoeken hoe de resultaten van het huidige USZO zich verhouden tot het in 1996 opgeheven bureau Wachtgelders (Leefbaar Rotterdam). De motie kreeg steun van de indiener, VVD, CDA, SP en een lid van de PvdA.

· Het actieprogramma Voeding en Beweging moet structureel worden ingebed in voortgezet en middelbaar onderwijs (Leefbaar Rotterdam). Voor deze motie stemden de indiener, PvdA, GroenLinks, SP, Stadspartij, fractie-Kok, fractie-dos Santos en fractie-Bourzik.

· Het college werd opgeroepen met voorstellen te komen om de nota accommodatie Rotterdam Sportstad uit te voeren en middelen te reserveren voor sportaccommodaties (Leefbaar Rotterdam, CDA, D66 en fractie-Kok). Voor deze motie stemden de indieners en de VVD.

· Er komt een voorstel om de Verordening logiesbelasting per 1 januari 2006 in te trekken (VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam). Tegen deze motie stemden de PvdA, GroenLinks, D66, SP, Stadspartij, ChristenUnie-SGP fractie-dos Santos en fractie-Bourzik.

· In samenwerking met belangenorganisaties van ouderen, scholen en vrijwilligers komt er een plan van aanpak waar jongeren en volwassen, ouderen structureel bezoeken voor een praatje of wandeling (fractie-dos Santos en Stadspartij). Deze motie kreeg steun van de indieners, VVD, GroenLinks, D66, SP, ChristenUnie-SGP, fractie-Bourzik en enkele leden van Leefbaar Rotterdam.

Bestuursrapportage eerste kwartaal 2005 vastgesteld

De gemeenteraad heeft de Bestuursrapportage van het eerste kwartaal in 2005 vastgesteld.

Het eerste kwartaal heeft een positief begrotingssaldo opgeleverd van 11,91 miljoen. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door een hogere afdracht van het OBR, als gevolg van vertraagde opbrengsten uit de erfpachtconversie die in 2004 waren geraamd. Met de vaststelling van de Bestuursrapportage is ook de begroting 2005 gewijzigd.

In de Bestuursrapportages rapporteert het college over het financiële kader, de doelstellingen en wordt aangegeven waaraan het geld is besteed. In november 2004 stelde de gemeenteraad de programmabegroting voor 2005 vast en werd in totaal 4,4 miljard beschikbaar gesteld. Daarvan was 676 miljoen bestemd voor extra investeringen. Met de bestuursrapportage legt het college drie keer per jaar verantwoording af over de stand van zaken met betrekking tot de programmabegroting.

En verder heeft de raad..

· Waterwijk Nesselande fase 2 aangewezen als welstandsvrij gebied voor vrije kavels. Tegen het voorstel stemden de PvdA, GroenLinks, SP, Stadspartij, ChristenUnie-SGP en fractie-dos Santos;

· besloten een krediet te verlenen voor de ontwikkeling van het gebouw Las Palmas. Tegen dit voorstel stemden een lid van Leefbaar Rotterdam en de Stadspartij. Een motie van de Stadspartij, om het beeld Santa Claus een plek te geven op of in de nabijheid van het gebouw, haalde het niet. Alleen de indiener, fractie-dos Santos en een lid van Leefbaar Rotterdam waren voor. Eind vorig jaar stemde de raad in met de vestiging van drie culturele instellingen in het gebouw: het Nederlands Fotomuseum, De Vrije Ruimte en de Beeldfabriek;

· motie-Reijkersz (Leefbaar Rotterdam) om draadloos internet in het stadhuis van de gemeente Rotterdam mogelijk te maken. Er worden hotspots geïnstalleerd zodat internetgebruik in de raadzaal en vergaderzaal van de commissies mogelijk wordt. Tegen afdoening van de motie stemden de VVD en een lid van de PvdA.

· motie-Harbers (VVD) - om te bevorderen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de haalbaarheid van de taakstelling op de bedrijfsvoering van grondexploitaties van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) afgedaan. Het onderzoek is afgerond en leverde een aantal aanbevelingen op. Een daarvan is dat een beperkte verbetering van het rendement van het OBR mogelijk is;

· de regeling voor leerplichtige nieuwkomers vastgesteld. Antilliaanse leerplichtige nieuwkomers zijn toegevoegd als doelgroep voor het eerste opvangonderwijs.

Tot eind augustus is het zomerreces. De gemeenteraad vergadert weer op 1 september 2005.

Bron: Griffie, 01-07-2005

[s?rotterdam.Openbaar_60327.OTAP_RDM Content
ite_250003.Griffie_2050902.Nieuwsbericht_2050906.Raadsberichten_202949 2.Raadsberichten 2005_2051817.Raadsbericht 30 juni_2071181]