Vereniging Nederlandse Gemeenten

KAMER KOMT GEMEENTEN GEDEELTELIJK TEGEMOET BIJ VERDEELSYSTEMATIEK WWB

Een kamermeerderheid stemde donderdag 30 juni in met het voorstel van CDA-er Bruls over het verdeelmodel voor de bijstandslasten. In dit voorstel worden de herverdeeleffecten -het verschil tussen het toegekende budget en de verwachtte uitgaven- vooraf beperkt tot maximaal 7,5%. Herverdeeleffecten tot 5% komen voor eigen rekening van gemeenten, herverdeeleffecten tussen de 5 en 10% worden door het Rijk en de gemeenten gezamenlijk gedragen. Hiermee wordt het voorstel van staatssecretaris van Hoof voor een maximaal herverdeeleffect van 10%, afgezwakt. De VNG had de Tweede Kamer gevraagd het herverdeeleffect tot 5% te beperken.

De Tweede Kamer honoreerde de wensen van de VNG waar het de doorgroei van het model betreft. De staatssecretaris wilde nu al afspraken maken over de afbouw van de herverdeelbeperking. De VNG wil dit pas als de situatie daar aanleiding toe geeft. De Tweede Kamer maakte de afbouw van de herverdeelbeperkingen afhankelijk van verdere verbeteringen van het model. Over één tot twee jaar wordt dit onderwerp nader bekeken.

Een kamermeerderheid ging akkoord met de voorstellen van de staatssecretaris over de reïntegratiebudgetten. De variant waarbij het budget verdeeld wordt op basis van het aantal bijstandsgerechtigden en de lokale arbeidsmarktsituatie wordt vanaf volgend jaar geleidelijk ingevoerd. In 2011 vervangt deze systematiek volledig de huidige verdeelsystematiek die de middelen verdeelt op basis van budgetten in het verleden. Er is hiermee voorbij gegaan aan het pleidooi van de VNG om rekening te houden met de gehele gemeentelijke doelgroep voor reïntegratie. Deze doelgroep bevat ook mensen in gesubsidieerde arbeid, mensen met een nabestaandenuitkering en mensen zonder uitkering.
De staatssecretaris heeft de Tweede Kamer toe moeten zeggen met minister Verdonk van Justitie nader te overleggen over de combinatietrajecten inburgering en reïntegratie. Minister Verdonk is voornemens het inburgeringsbudget voor deze groep vanwege efficiencywinst met 25% te korten, terwijl staatssecretaris Van Hoof de Kamer heeft laten weten dat de taaltraining voor deze groep volledig is afgedekt vanuit het inburgeringsbudget.