Gemeente Den Haag

juni 2005
Kompasbuurt Scheveningen krijgt nieuwe plein (30 juni) In de Scheveningse Haven worden vier pleinen aangelegd in en rond het havengebied. Het eerste plein dat wordt aangelegd ligt in de Kompasbuurt tussen de Zeesluisweg, de Korbootstraat en het tracé van tramlijn 11. Bewoners uit het havengebied hebben een grote invloed gehad op het ontwerp van het plein. In januari 2006 wordt het plein in gebruik genomen.

Bij het vaststellen van het Bestemmingsplan Scheveningen Haven is bepaald dat op sommige plekken mag worden afgeweken van de wettelijke geluidsnormen. Ter compensatie van dit zogenoemde milieuverlies in het havengebied legt de gemeente Den Haag de vier pleinen aan.

Het toekomstige plein, waar nu nog wordt geparkeerd, wordt een plek waar kleine kinderen kunnen spelen en ouderen kunnen verpozen. Op drie rubberen cirkels worden speeltoestellen voor kinderen tot 12 jaar geplaatst. Eén van de cirkels oogt met een draaitoestel als kompas en verwijst daarmee naar de naam van de buurt. De andere cirkels krijgen een duikelrek en een klimrek met glijbaan. Voor de veiligheid van de spelende kinderen wordt de speelplek omheind met een laag hekwerk. De ouderen kunnen onder bomen op bankjes genieten van de rust en het uitzicht.

Het ontwerp van het plein is in grote mate afkomstig van bewoners uit het havengebied. Stichting Boog heeft samen met Bewonersorganisatie Scheveningen-Haven (BOH) en Wijkorganisatie Scheveningen-Dorp (WOS) het schetsontwerp gemaakt. Vervolgens is dit gepresenteerd aan de buurt en verder uitgewerkt door een ontwerpbureau. Het voorlopige ontwerp is onlangs goedgekeurd door de Advies Commissie Openbare Ruimte (ACOR) en het Vooroverleg Verkeer (VOV). De aanleg van het plein kost de gemeente 233.000,-.

In 1997 is Scheveningen-Haven door de minister van VROM aangewezen als één van de vijfentwintig Stad en Milieu projecten in Nederland. Dit experimentele project stelde de gemeente Den Haag in staat om in 2001 af te wijken van milieukwaliteitseisen in ruil voor kwaliteitsverbetering van de leefbaarheid. Behalve aan de Zeesluisweg worden er ook pleinen aangelegd bij het sluisje, bij de Hennephofkerk en op de Dr. Lelykade. De aanleg van deze pleinen is afhankelijk van andere ontwikkelingen. Daardoor zijn de drie resterende pleinen niet eerder dan in 2007 gereed.